Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: Росія постійно порушує Договір про відкрите небо


У Міністерстві закордонних справ Грузії заявляють про безпідставність звинувачень із боку Росії через те, що Грузія тимчасово припинила виконувати свої зобов’язання щодо Росії за Договором про відкрите небо.

Як заявила заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе, підставою для цього кроку стало те, що норми цього Договору «перманентно порушувала» саме Росія.

Раніше сьогодні в МЗС Росії звинуватили Грузію в «грубому порушенні» Договору про відкрите небо у зв’язку з оприлюдненою днями заявою МЗС Грузії, що Тбілісі припиняє виконувати свої зобов’язання за ним щодо Росії через те, що Москва обмежила передбачені Договором спостережні польоти вздовж меж самопроголошених Південної Осетії й Абхазії. За словами МЗС Росії, яка вважає ці сепаратистські регіони Грузії за «незалежні держави», Москва обмежила польоти, бо ці «держави» «не є сторонами договору». Грузія, як і переважна більшість міжнародної спільноти, визнає ці регіони за невід’ємні частини грузинської території.

Договір про відкрите небо підписали 24 березня 1992 року в Хельсінкі 27 держав-учасниць ОБСЄ. Метою договору є сприяти зміцненню довіри між державами через вдосконалення механізмів контролю за військовою діяльністю й за дотриманням чинних договорів у сфері контролю над озброєннями. До цього часу учасницями договору стали 34 держави, в тому числі й Україна.
XS
SM
MD
LG