Доступність посилання

ТОП новини

Які хвороби може принести з собою Євро-2012?


Київ – Щоб запобігти спалаху інфекцій в Україні під час футбольного чемпіонату Євро-2012, урядовці вже зараз інспектують стадіони і заклади громадського харчування. Із 1 травня Державна санітарно-епідеміологічна служба відкриє оперативний штаб. Таких заходів недостатньо, вважають представники опозиції.

Усім, хто приїздить в Україну, Державна санепідслужба радить зробити щеплення від кору. Цю рекомендацію розіслали в посольства всіх країн, які представлені в Києві, адже ситуація щодо кору в Україні зараз неблагополучна. З початку року захворіло 7,5 тисяч людей, переважно на заході України. Ще у лютому, до офіційних закликів Києва усім туристам, які їдуть на Євро-2012, захиститися від кору порадила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Українські урядовці заявляють, що готові подбати про безпеку людей під час чемпіонату влітку, хоча й побоюються завезення певних хвороб, які мають міжнародний характер. Про це заявив у вівторок у Києві перший заступник голови Державної санепідслужби Олександр Кравчук.
Ці хвороби дуже важко локалізувати в межах однієї країни
Олександр Кравчук

«Ці хвороби дуже важко локалізувати в межах однієї країни. Це – чума, холера, геморагічні лихоманки, захворювання, викликані новими штамами грипу, та атипова пневмонія», – зазначив він.

Епідеміологи на стадіонах

Для того, щоб попередити або швидко локалізувати можливі інфекції, на кордонах під час футбольного чемпіонату діятимуть санітарно-карантинні підрозділи служби, бригади епідеміологів працюватимуть і на стадіонах, розповідає начальник відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду санепідслужби України Віктор Ляшко.
На кожному матчі будуть присутні епідеміологи
Віктор Ляшко

«Ми хочемо відслідкувати все: і як готова зона перед стадіоном, як приймають вболівальників у закладах громадського харчування і перед стадіоном і на його території. На кожному матчі будуть присутні епідеміологи», – зауважує Ляшко.

Крім того, з 1 травня розпочне роботу оперативний штаб, створений на базі центру грипу га ГРВІ. У штабі працюватиме гаряча лінія з операторами, які вільно розмовляють англійською мовою.

«Не безпека, а показуха»

Попри це, представники опозиції заявляють, що серйозного підходу в підготовці до Євро-2012 не бачать. Депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Сергій Шевчук вважає, що туристам в Україні загрожує багато небезпек: від банального розладу шлунку до спалаху холери. Одну з проблем Шевчук бачить у новому статусі санепідемслужби, який змінився на початку року.
Прислухатися до запевнень СЕС особливо не варто, оскільки її значення урядом знижено до мінімального рівня
Сергій Шевчук

«У нас в Україні йдеться не про безпеку, йдеться про показуху більше. Прислухатися до запевнень СЕС особливо не варто, оскільки її значення урядом знижено до мінімального рівня – порівняно з аналогічною службою поляків, білорусів, чи політичною епідслужбою в Росії. На жаль, не матеріальне, ні кадрове забезпечення служби, ні освоєння нових сучасних технологій – нічим цим СЕС похвалитися сьогодні не може», – стверджує Шевчук.

Українські фахівці радять іноземцям не пити в Україні воду з-під крана, не купатися в міських водоймах та не купувати їжу на стихійних ринках. Крім того, за словами медиків, крім кору, туристам слід остерігатися поліомієліту та дифтерії, кількість щеплених від цих хвороб в Україні з кожним роком зменшується.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG