Доступність посилання

ТОП новини

Таксисти їдуть протестувати до Азарова


Київ – Низка громадських організацій проводить у Києві акцію протесту проти монополізації ринку таксі. Учасники акції, здебільшого працівники столичних служб таксі, протестуватимуть проти пропозицій з реформування ринку перевезень, розроблених робочою групою, створеною при Київській міськдержадміністрації. За словами організаторів, ця робоча група пропонує дозволити працювати у режимі таксі лише чотиридверним седанам класу D не старішим за 10 років. Власники Daewoo, Сhevrolet та ВАЗів, тобто більшості таксі, змушені будуть вийти з бізнесу, кажуть вони і обіцяють, що зберуть під Кабміном не менше 400 машин.

Таксисти їздитимуть навколо Кабміну з синьо-жовтими стрічками і вимагатимуть розпустити робочу групу, що створена при КМДА для регулювання таксомоторних перевезень. Організатори акції також планують провести збір підписів споживачів і клієнтів служб таксі проти ініціатив, які можуть призвести до монополізації ринку транспортних послуг. Про це розповів голова громадської організації «Таксі столиці» Альберт Кара.

У Києві близько 20 тисяч людей можуть залишитися без роботи
Альберт Кара
«Це абсолютно мирна акція протесту. Наше основне завдання – ліквідація групи, яка є і яка не представляє інтереси споживачів та самих учасників ринку. Адже вони хочуть перевірити схему на Києві, а потім поширити її на решту регіонів. Внаслідок у Києві близько 20 тисяч людей можуть залишитися без роботи», – наголосив Кара.

Кара: у робочій групі при КМДА – 5 людей представляють 330 компаній

За словами Альберта Кари, організатори попереджувальної акції, наполягають на визначенні у законодавстві низки термінів, зокрема, «самозайнятий перевізник», «таксі», «інформаційно-диспетчерська служба». Вони також вважають, що закон має покласти основну відповідальність за стан водіїв та транспортних засобів на інформаційно-диспетчерські служби. Крім того, організатори акції пропонують відновити Раду з перевезень, що працювала у 2009 році при Кабінеті Міністрів.

До робочої групи при Київській міській державній адміністрації увійшло 5 представників столичних таксі з 330 компаній. Утім, за словами члена цієї робочої групи Андрія Антонюка, головне інше – підвищення вимог до таксомоторів, стандартизація тарифів, та створення оператора таксі, який обслуговуватиме основну масу пасажирів.

Нуль бюджетних коштів, прямі надходження до бюджету, легалізація ринку і якісна послуга споживачу
Андрій Антонюк
«Мінімальні вкладення і швидкі результати. Нуль бюджетних коштів, прямі надходження до бюджету, легалізація ринку і якісна послуга споживачу. Пасажир сідає у першу машину, яка вільна. Ця машина має таксометр, де чітко запрограмований тариф, зрозумілий споживачу. Пасажир знає з ким їде, за яким тарифом. Йому не потрібно торгуватися», – розповів Антонюк.

Профспілка таксистів пропонує альтернативу?

Водночас, у Профспілці таксистів України пропозиції Робочої групи при Київміськадміністрації також називають лобістськими та спрямованими на створення корупційних схем і пропонують свій законопроект, напрацьований разом з Міністерством інфраструктури. Ухвалення цього документа дозволить створити дієву систему контролю за ринком таксомоторних перевезень, який здійснюватимуть підрозділи Мінінфраструктури та ДАІ, розповів голова профспілки таксистів Василь Попик.

Нас 30 тисяч по Україні. Тобто наша думка – це думка більшості
Василь Попик
«При КМДА – це одна група перевізників Києва, там 2-3 перевізника, друга група, взагалі, від імені інформаційно-диспетчерських служб, на скільки я розумію. Нас 30 тисяч по Україні. Тобто наша думка – це думка більшості», – заявив Попик.

Проте, організатори акції протесту під Кабміном вважають, що законопроект запропонований Профспілкою таксистів України відображає інтереси великого бізнесу і призведе до витіснення з ринку малих та середніх перевізників.

Тим часом, у засобах масової формації з’явилися повідомлення, що мінімальна вартість проїзду в київському таксі найближчим часом може зрости з 30 до 65 гривень, а вартість кілометру з 6 до 11.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG