Доступність посилання

ТОП новини

Далекобійники готуються до страйку


Імпортні товари можуть подорожчати, заявляють міжнародні автоперевізники
Імпортні товари можуть подорожчати, заявляють міжнародні автоперевізники
Київ – Імпортні товари можуть подорожчати, заявляють міжнародні автоперевізники. Набувають чинності зміни до Митного кодексу, ухвалені парламентом наприкінці минулого року. Нові законодавчі норми перекладають відповідальність за товар з відправника на водія, а також значно збільшують розміри штрафів і дозволяють конфісковувати автомобілі з товаром. Додаткові ризики й витрати перевізників зрештою оплачуватимуть покупці імпортованих товарів, кажуть далекобійники.

Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України Леонід Докіль висловив Радіо Свобода занепокоєння у зв’язку з набуттям чинності Закону про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Зокрема, змінилися норми Митного кодексу, які тепер дозволили митним органам за неправильно оформлені відправником вантажів документи конфісковувати транспортні засоби і накладати непомірні штрафи на перевізників. Відтак, додаткові можливості митників щодо затримки вантажів на кордоні та тиску на водіїв можуть спричинити чергове подорожчання імпортних товарів, зазначає Леонід Докіль.
Вартості кожного товару близько 20% – це транспортні витрати
Леонід Докіль

«Буває, що в нас машини стоять, поки там розбираються, може декілька днів стояти. У вартості кожного товару близько 20% – це транспортні витрати. Відтак, якщо товар їхав 2 дні замість одного, перевезення подорожчає удвічі. Ця проблема може набути масового характеру, адже набудуть чинності зміни до статті 352 Митного кодексу. Там йдеться про те, що водій відповідає, хоч водій і не бачив, що загружалося, оскільки стоїть пломба. Відповідальність дуже велика: штраф у розмірі 100% вартості товару, конфіскація автомобіля і товару», – сказав Докіль.

Україна може втратити статус транзитної держави – Асоціація перевізників

За словами глави Центрального комітету профспілок працівників транспорту й дорожнього господарства Олега Хмарного, нова норма закону може призвести до згортання бізнесу міжнародних перевезень і втрати Україною статусу транзитної держави.

Утім, член колегії Державної митної служби України Віктор Бондар запевнив, що митники домоглися значного прискорення процедури оформлення вантажів, а нові законодавчі норми не визначають підстав для додаткових затримок. Крім того, Віктор Бондар зазначив, що згідно з новими законодавчими нормами затриманий митницею транспортний засіб «буде стояти тиждень-два, поки суд не ухвалить рішення, а не півроку, як це було раніше».

«Окремим блоком ми ставили для себе задачу щодо забезпечення нормативу по часу оформлення вантажів на пунктах пропуску на кордонах. Цієї мети ми досягли. Наказом голови служби прописали, що більше 2 годин ніякий товар і ніякі вантажі оформлюватися не можуть. На сьогоднішній день ми бачимо, що статистика повністю відповідає нормативам, які ми встановили. Зараз за базою даних Держмитслужби середній час оформлення 1 година 33 хвилини. Тобто, у 6 разів скоротився час оформлення», – заявив Бондар.

Закон розв’язує руки митникам для того, щоб брати більше хабарів – Терьохін

Крім того, за словами Віктора Бондаря, нова редакція 352 статті Митного кодексу відповідає європейським нормам провадження у справах щодо контрабанди, скасовуючи кримінальну відповідальність та підсилюючи адміністративну.

Утім, за словами члена парламентського комітету з питань митної політики, депутата від БЮТ Сергія Терьохіна, перелік випадків, коли автомобіль перевізника може бути конфіскований, суперечить міжнародним конвенціям.

«Можливо транспортний засіб конфіскувати, якщо є спосіб, я цитую, «надання одним товарам вигляду інших», або підроблені документи якісь. Це говорить про те, що, якщо вони знайдуть не там поставлену кому у митній вантажній декларації, теоретично можна транспортний засіб конфіскувати. Стаття 352 тільки розв’язує руки митникам для того, щоб брати більше хабарів», – наголосив Терьохін.

В Асоціації міжнародних перевізників також вважають, що зміни до Митного кодексу суперечать міжнародній Конвенції про договір автомобільного перевезення вантажів, до якої приєдналася Україна, і яка регламентує, що перевізник під час рейсу відповідає тільки за кількість місць, їх маркування і упаковку.

Крім того, секретар Ради АсМАП Сергій Чалий повідомив, що створено страйковий комітет, який буде ухвалювати рішення про проведення страйку «після першого ж прецеденту, який буде створений митницею, щодо вилучення транспортного засобу з можливою наступною його конфіскацією».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG