Доступність посилання

ТОП новини

Громадське телебачення Росії не можна створювати похапцем – експерти


Прага – Організація з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) привітала наміри Росії заснувати громадське телебачення. Указ про створення «Громадського телебачення Росії» (ГТР) підписав у вівторок президент Дмитро Медведєв. Хоча чимало експертів у Москві кажуть, що похапцем створити справжнє ГТР не вийде.

Громадське телебачення має запрацювати в Росії з 2013 року. Представник ОБСЄ з питань свободи преси Дуня Міятович вважає, що громадське телебачення Росії може відіграти суттєву роль у зміцненні демократії в цій країні. Ці заяви пролунали відразу ж після того, як президент Росії Дмитро Медведєв підписав у вівторок указ про створення такого мовлення на базі телеканалу «Зірка», котрий належить Міністерству оброни.
Передбачена низка заходів, спрямованих на те, щоб це телебачення дійсно було громадським, не якимось іншим
Дмитро Медведєв

«Указом передбачена ціла низка заходів, спрямованих на те, щоб це телебачення дійсно було громадським, не якимось іншим. Тобто, щоб воно було не державним у тісному розміні цього слова, а громадським. І відповідно заходів, які будуть сприяти уникненню надмірного державного випливу на діяльність цього громадянського інституту», – заявив нинішній глава Кремля Дмитро Медведєв, який добуває тут останні дні перед приходом нового господаря.

Держава підштовхне, а далі ГТР має виживати саме

Генерального директора і головного редактора нового каналу в одній особі призначить своїм указом президент, а уряд Росії мусить затвердити некомерційну організацію, яка буде виконувати функції засновника і редакції ГТР.

У цьому році на фінансування майбутнього телеканалу Росія планує виділити 1 мільярд рублів (понад 270 мільйонів гривень). На перших порах передбачається державна підтримка, а потім канал повинен буде існувати на прибутки від цільового капіталу в 30 мільярдів рублів. За російським законом для некомерційних організацій їхній цільовий капітал складатиметься з пожертвувань і повинен бути не меншим від трьох мільйонів рублів.
Створення громадського каналу на громадських засадах – означатиме громадський транспорт
Ірена Лісневська

Видавець журналу New Times і засновниця каналу РЕН-ТВ Ірена Лісневська сказала Радіо Свобода, що ідея створення каналу за малі гроші викликає великі сумніви. «Громадське телебачення похапцем створювати не можна. Тим більше, за 3 мільйони рублів. Це просто курям на сміх, – зазначає вона. – Громадське телебачення – це величезні гроші, величезні людські ресурси. І створення громадського каналу на громадських засадах – означатиме громадський транспорт».

Експерти також зауважують, що громадське телебачення має існувати на народні гроші, обговорювати будь-які проблеми і болячки, щоб народ знав, що у нього є канал, де скажуть все, і канал не в руках олігархів чи держави, яка може набрехати чи приховати щось. Фахівці також вважають, що повинен існувати й спеціальний податок на громадське телебачення, як на російське кіно (один відсоток за кожний випущений диск).

Як повідомляють газети з Москви, «Коммерсант», «Ведомости», серед кандидатів на посаду глави ГТР називають керівника радіокомпанії «Голос Росії» Андрія Бистрицького і президента Міжнародної академії телебачення та радіо Анатолія Лисенка. Громадська рада ГТР, як сказав президент Дмитро Медведєв, буде затверджуватися Громадською палатою, де будуть представники різних політичних сил Росії. Указ, підписаний ним, забороняє участь у Громадській раді ГТР державних чиновників і депутатів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG