Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО готові «конкретно» фінансувати війська Афганістану


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив у середу, що країни-члени Північноатлантичного союзу оголосили про свої «конкретні фінансові внески» на утримання силових структур Афганістану після планованого виведення бойових частин міжнародних сил.

Водночас, виступаючи наприкінці першого дня дводенної зустрічі НАТО в Брюсселі, він не назвав конкретних країн і сум. За його словами, остаточного рішення нинішня зустріч іще не принесе, і це питання далі обговорюватимуть на саміті НАТО наступного місяця.

За словами Расмуссена, між країнами-членами також «виникає згода» щодо того, яку роль відіграватимуть їхні війська в Афганістані після того, як силові структури цієї країни переберуть на себе відповідальність за її безпеку.

А державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в Брюсселі, що ця передача відповідальності поступово відбувається згідно з запланованим графіком.

Раніше в середу в Афганістані Міністерство оборони теж заявило, що розбудова армії країни триває за планом і вона разом із іншими силовими структурами держави буде готова гарантувати безпеку в країні до кінця наступного року.

Багатонаціональні 130-тисячні нині Міжнародні сили сприяння безпеці, кістяк яких становлять війська країн-членів НАТО, сподіваються повністю передати контроль за безпекою Афганістану його урядовим силам до кінця наступного року напередодні повного виведення їхніх бойових частин, що має відбутися до кінця 2014-го.

За оцінками, фінансування Заходом силових структур Афганістану коштуватиме більш як по 4 мільярди доларів щороку. Як очікують, переважну частку цієї суми можуть узяти на себе США, які, за повідомленнями, попросили своїх партнерів у НАТО вносити до чверті цих коштів.
XS
SM
MD
LG