Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко тривав цілий день. Захист вимагає зупинити розгляд


Учасниці мітингу на підтримку Юлії Тимошенко перед будівлею Харківської суду, 19 квітня 2012 року
Учасниці мітингу на підтримку Юлії Тимошенко перед будівлею Харківської суду, 19 квітня 2012 року
У Харкові провели попереднє судове засідання у справі, за якою Юлію Тимошенко звинувачують у фінансових злочинах, коли вона керувала корпорацією «Єдині енергетичні системи України». Адвокат екс-прем’єр-міністра Олександр Плахотнюк вимагає від суду зупинити розгляд справи до повного одужання його підзахисної. А депутати від Партії регіонів, що були присутні на засіданні Київського районного суду Харкова, заявляють, що захист намагається затягти справу.

Стан здоров’я Юлії Тимошенко незадовільний, і вона не може брати участі в суді, заявив її адвокат Олександр Плахотнюк. За його словами, у зв’язку з цим захист закликає зупинити провадження у справі до повного одужання колишнього прем’єра. А ще один захисник, Сергій Власенко, запевнив, що Тимошенко не буде ховатися за хворобу і готова згодом дати свідчення.

Утім, за словами заступника голови парламентського комітету з питань правосуддя, депутата від Партії регіонів Валерія Бондика, який перебував у Харкові на судовому засіданні у справі Юлії Тимошенко, її захисники виступають занадто довго.
Сергій Власенко допускав особисті образи на адресу прокурора. Це не на користь підсудній
Валерій Бондик

«Сторона захисту зловживає своїм процесуальним правом, що не на користь підсудній. В ході свого виступу Сергій Власенко допускав особисті образи на адресу прокурора: «Що ви не можете додати 5 до 10. Це ж арифметика першого класу. Що ви там дурні?», – такі от слова. Тому я вважаю, що захист дещо перебільшує свої процесуальні права, а це не на користь підсудній», – заявив Радіо Свобода Бондик.

Слідство не допитало головних свідків – Гудима

Утім, адвокати Юлії Тимошенко зауважують, що норми Кримінально-процесуального кодексу не обмежують захист у часі для аргументації своєї позиції. Захист висловлює переконання, що термін давності у справі вже минув. Крім цього, за словами адвокатів, у юриспруденції немає такого поняття, як «фактичний керівник», яким у матеріалах справи названо Юлію Тимошенко. Слідство також не має свідчень виконавців тих дій, в організації яких звинувачують колишнього прем’єра, зауважив у розмові з Радіо Свобода член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від «БЮТ-Батьківщини» Олександр Гудима.

За період, який розглядається судом, Юлія Тимошенко не була генеральним директором
Олександр Гудима
«За цей період, який розглядається судом, Юлія Тимошенко не була генеральним директором. Вона була засновником. Мали би бути докази її юридичних вказівок генеральному директору і бухгалтеру здійснити якісь дії. Ніяких вказівок вона не давала і слідство не має показів керівників ЄЕСУ. Генеральний директор і головний бухгалтер готові свідчити хоч сьогодні, хоч завтра. Дивна річ, що вони не були викликані і заслухані», – наголосив Гудима.

Суд у справі ЄЕСУ може затягтися на кілька місяців – Плахотнюк

Нинішня – попередня стадія судового розгляду справи щодо ЄЕСУ – може відбуватися за відсутності підсудної. А тривалість процесу залежить від того, чи будуть судді об’єктивними, сказав Радіо Свобода адвокат обвинуваченої Олександр Плахотнюк.

Якщо суд захоче розібратися, якщо буде об’єктивно розглядати цю справу, то на кілька місяців він може затягтися
Олександр Плахотнюк
«Якщо це розглядатиметься у такому режимі, як це робив Печерський суд, тобто, щодня з 9 ранку до 8 вечора, то цей процес може закінчитися швидко. Але якщо режим роботи суду буде звичайним, як по решті справ, то розгляд справи може дещо затягтися. Оскільки питань багато, звинувачень багато, у цьому потрібно розбиратися. Якщо суд захоче розібратися, якщо буде об’єктивно розглядати цю справу, то на кілька місяців він може затягтися», – сказав Плахотнюк.

Юлію Тимошенко обвинувачують в організації ухилення від сплати податків і замаху на розкрадання бюджетних коштів. Методом розкрадання бюджетних коштів називають упровадження фінансової схеми заховання валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній. Йдеться про події середини 1990-х років.

Юлія Тимошенко нині відбуває покарання у Харкові за іншою кримінальною справою. У жовтні її засудили до семи років за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час укладання газової угоди з Росією.

Хвору людину слід звільнити, а не судити – Захаров

У свою чергу правозахисник Євген Захаров заявив Радіо Свобода, що вважає неможливим судовий процес над людиною, яка не може скористатися усіма процесуальними правами підсудного.

Її треба лікувати, а якщо не можна вилікувати, то про який суд, взагалі, може йтися?
Євген Захаров
«Суд треба відкласти до тих пір, поки людина буде у змозі бути на суді. Я вважаю, що так проводити, як збираються: їй телевізор туди проводити, щоб вона таким чином брала участь – це все дуже дивно виглядає, таке проведення суду. Обвинувачений у суді має певний статус, певні права, певні обов’язки. Якщо людина хвора і не в змозі ці обов’язки виконувати, як можна проводити судовий процес? Її треба лікувати, а якщо не можна вилікувати, то про який суд, взагалі, може йтися?» – зазначив Євген Захаров.

Псуючи репутацію Тимошенко, влада дискредитує себе – політологи

Водночас, політологи відзначають замовний характер і ознаки політичної вмотивованості у черговій справі проти Юлії Тимошенко. Таким чином влада намагається дискредитувати колишнього прем’єра, зазначив Володимир Фесенко.

Головна мета і справи – по ЄЕСУ, і можливої майбутньої справи по її причетності до вбивства Щербаня – це не стільки новий термін ув’язнення, скільки дискредитація
Володимир Фесенко
«Якщо суд розпочався – він має завершитися вироком. Я не чекаю тут виправдання. Але головна мета і цієї справи – по ЄЕСУ, і можливої майбутньої справи по її причетності до вбивства Щербаня – це не стільки новий термін ув’язнення, скільки дискредитація. У першу чергу перед Заходом, але певною мірою і перед громадською думкою. Матеріали цієї справи, можливо й справи Щербаня будуть активно використовуватися під час виборчої кампанії», – зауважив Володимир Фесенко.

Влада, доводячи провину Тимошенко у сумнівній справі має більше шансів дискредитувати себе саму, зауважив політолог Віталій Бала.

Будь-які дії, які будуть спрямовані проти Тимошенко, не будуть мати ні суспільної легітимізації, ні сприйняття міжнародною спільнотою
Віталій Бала
«Не варто, взагалі, було починати цю справу. Не тільки тому, що вже пройшло багато часу, а також були вже спроби цю справу розглянути і винести вирок, але це не вдалося. А й тому, що будь-які дії, які будуть спрямовані проти Тимошенко, не будуть мати ні суспільної легітимізації, ні сприйняття міжнародною спільнотою. Рішення, яке буде прийняте у цій справі, передбачити не реально тому, що це все залежить від того, яке буде поставлене завдання» , – Віталій Бала.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG