Доступність посилання

ТОП новини

Сирія й ООН домовилися про повноваження спостерігачів


Представники влади Сирії й ООН підписали сьогодні в Женеві протокольну угоду про діяльність у Сирії спостерігачів ООН за виконанням перемир’я.

Як повідомив речник спеціального представника ООН і Ліги арабських держав у справах Сирії Кофі Аннана, угода стосується повноважень спостерігачів і зобов’язань влади Сирії щодо них.

Угоду уклали по тому, як учора Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що влада Сирії не повністю виконує свої зобов’язання за підтриманим міжнародною спільнотою мирним планом, а Сирія раніше вчора дала знати, що відхиляє пропозицію Пан Ґі Муна збільшити кількість спостерігачів ООН.

Із Сирії тим часом сьогодні далі надходять повідомлення про сутички між силами влади і опозиції.

Також сьогодні в Парижі зустрічається група «друзів Сирії», яка має обговорити питання, пов’язані з виконанням мирного плану в Сирії.

Росія, яка підтримує режим авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, заявила, що не візьме в ній участі, бо зустріч, за словами Москви, має на меті тільки засудити цей режим і тим зашкодить перспективам прямих мирних переговорів влади й опозиції Сирії.

Натомість США вчора застерегли владу Сирії не допустити провалу мирного плану.

За останніми наразі оцінками ООН, оприлюдненими ще наприкінці минулого місяця, в перебігу протестів проти влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже 13 місяців, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG