Доступність посилання

ТОП новини

ООН повинна чинити «м’який тиск» на уряд України – правозахисники


Під час антиурядового протесту у Києві, листопад 2011 року
Під час антиурядового протесту у Києві, листопад 2011 року
Київ – Коаліція правозахисних організацій України пропонує ООН чинити «м’який тиск» на уряд України за невиконання ним обов’язку захищати права і свободи громадян. Про це в понеділок заявили керівники Коаліції, представляючи свій звіт про дотримання прав людини в Україні. Звіт підготували для Ради ООН з прав людини, яка періодично аналізує становище в Україні.

Уперше Україна звітувала перед верховним комісаром ООН з прав людини чотири роки тому, а наступний звіт запланований на жовтень цього року. Фактично, в ООН побачать ситуацію з правами людини в Україні очима уряду, який готує свою доповідь, та очима Коаліції правозахисних організацій.

Український уряд підготував лише проект звіту, обговорення його триває, розповіла Радіо Свобода представник України у Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська.
Уряд має передати ООН свій звіт у липні
Валерія Лутковська

«Ми виступали 4 роки тому, і пізніше від експертів ООН отримали рекомендації стосовно певних проблем, які у царині правозахисту їх турбували в Україні. Тож зараз наше завдання полягало у тому, щоб відповісти на ці рекомендації і повідомити, що саме держава уже зробила. На цьому буде сфокусований урядовий текст. Він розробляється у співпраці з громадськими організаціями. Проект наданий для обговорення, ще один раунд дискусій у нас у травні. Уряд має передати ООН свій звіт у липні», – пояснила Лутковська.

Тим часом Коаліція правозахисних організацій передала свій звіт у представництво верховного комісара ООН з прав людини вже нині.
Ми висловили зауваження щодо реформи судової системи. Ця реформа підірвала підвалини незалежності суддів і зараз тут ситуація катастрофічна
Аркадій Бущенко

Подробиці журналістам розповів координатор Коаліції Аркадій Бущенко: «Чотири роки тому правозахисні організації України також готували свій звіт, чи то доповідь, для Ради ООН з прав людини. Цього разу ми розширили тематику і проблематику. Так, ми у нинішньому звіті озвучили такі теми: екологічні права, деякі соціально-економічні права, політичні та громадянські права. Звичайно ж, ми звертаємо увагу на стан правосуддя: ми висловили деякі зауваження щодо реформи нашої судової системи. На наш погляд, ця реформа підірвала підвалини незалежності суддів і зараз тут ситуація катастрофічна. Ми також звертаємо увагу на вибіркові переслідування, котрі торкнулись як політичних опонентів, так і представників громадянського суспільства».

«Сьогодні – тотальне порушення прав людини у державі»

Перед Україною постала ще одна серйозна проблема – це відсутність у державних інституцій системного підходу до забезпечення прав та свобод громадян. Виправити ситуацію можна, удосконаливши законодавство і практику його застосування, вважає експерт Коаліції правозахисних організацій, голова неурядової організації «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко.
Сьогодні – тотальне порушення прав людини у державі. Тож необхідно використовувати усі важелі впливу, усі інструменти
Катерина Левченко

«Сьогодні – тотальне порушення прав людини у державі. Тож необхідно використовувати усі важелі впливу, усі інструменти, включно з правовими міжнародними інструментами, які існують», – наголошує вона.

Україна співпрацює з низкою міжнародних організацій, котрі, серед іншого, цікавляться проблематикою захисту прав людини. Для впливу на українську ситуацію варто використовувати вплив Ради ООН з прав людини, яка раз на чотири роки заслуховує всебічні, універсальні огляди щодо дотримання прав людини в Україні, нагадала Катерина Левченко.

Щоб вплинути на українську владу, оглядачі закликають ООН до «м’якого політичного тиску». Не варто вважати правозахисників ворогами України – вони виступають не проти України, а проти корумпованої політичної та правоохоронної верхівки, зазначають учасники Коаліції правозахисних організацій України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG