Доступність посилання

ТОП новини

Голодні муки Юлії Тимошенко


Депутати від партії «Батьківщина» блокують трибуну, Київ, 24 квітня 2012 року
Депутати від партії «Батьківщина» блокують трибуну, Київ, 24 квітня 2012 року
Харків – Колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вже четвертий день голодує, про це після зустрічі з нею заявив у вівторок її захисник Сергій Власенко. За його словами, голодування – це протест Юлії Тимошенко щодо того, що відбувається з нею та в країні загалом у місцях позбавлення волі. Харчуватися вона перестала після того, як її проти волі відвезли до лікарні «Південної залізниці». Про фізичний примус під час шпиталізації свідчать синці на животі та руках, переконує Власенко. Лікарі, що приймали Юлію Тимошенко в залізничній лікарні кажуть, що синців не бачили і заявляють, що пацієнтка прибула до медичної установи «при тямі». Обласна прокуратура теж спростовує насилля над Юлією Тимошенко, посилаючись на результати проведеної перевірки.

Півтора дні пенітенціарна служба Харківської області, посилаючись на санітарний день в Качанівській колонії, не пропускала захисника Сергія Власенка до колишнього прем’єр України Юлії Тимошенко.

Власенко зауважив, що його туди не пускали, щоб приховати факти насильницької доставки Юлії Тимошенко до залізничної лікарні п’ятничного вечора. А коли йому таки вдалося зустрітися з підзахисною, то побачив характерні сліди примусової шпиталізації.

«У неї всі руки в синцях, у неї величезна гематома на животі, яку видно навіть через чотири дні. Я особисто ці гематоми бачив», – ділиться враженнями побаченого Сергій Власенко.

У заяві Юлії Тимошенко, яку озвучив під стінами жіночої виправної колонії захисник Сергій Власенко, йдеться, що після 21-ї години п’ятниці з тюремної камери вивели сусідку лідера БЮТ, а через деякий час до Юлії Тимошенко туди зайшло три кремезних чоловіки. Коли підійшли до ліжка, накинули простирадло та почали втрьох стягувати з ліжка Юлію Тимошенко, використовуючи грубу силу. Колишня прем’єр у заяві розповідає, що її били в живіт, скрутили руки та ноги. В простирадлі її винесли на вулицю.

За словами Юлії Тимошенко, в результаті цього в трапився больовий шок, через що вона знепритомніла. «Оговталася лише у палаті залізничної лікарні. В стані крайнього стресу я відмовилася будь з ким спілкуватися до зустрічі із захисниками. Наступного дня я відмовилася від їжі», – процитував опозиційного політика Сергій Власенко.

Тим часом прокурор Харківської області Геннадій Тюрін заявив, що у понеділок колишній Прем’єр-міністр звернулася із заявою щодо шпиталізації з фізичним примусом. За словами Тюріна, оперативна перевірка прокуратури не підтвердила фактів, наведених у заяві Тимошенко, і за результатами цієї перевірки їй відмовили у порушенні кримінальної справи за відсутністю складу злочину.

При цьому прокурор області визнав, що Юлія Тимошенко дійсно не бажала їхати до залізничної лікарні, але правоохоронець висловив упевненість, що співробітники колонії діяли згідно з українським законодавством.

«З нею велася робота, її переконували, що треба їхати. Було так – людина зібрала речі, одяглася, а потім лягла на ліжко і каже: «Я нікуди не їду. Згідно Кримінального кодексу, пенітенціарна служба має право застосувати силу. Тобто, взяли на руки, віднесли в машину і привезли до лікарні», – пояснює дії співробітників колонії Генадій Тюрін.

У суботу та неділю перший заступник міністра охорони здоров’я, голова міжнародної комісії з обстеження колишнього прем’єра Раїса Моісеєнко кілька разів переконувала журналістів, що Юлія Тимошенко давала усну згоду на шпиталізацію, мовляв, українське законодавство не вимагає письмового підтвердження.

«Голодування – це тоді коли є письмова заява» – представник колонії

Достеменно не відомо, чи вдалося судмедекспертам зафіксувати синці та гематоми на тілі Тимошенко. За словами лідера «Батьківщини», так! А прокуратура і медики запевняють, що вона відмовилася від процедури обстеження, про що свідчать протоколи.

Невропатолог лікарні Південної залізниці Ірина Фурса наголошує, що Юлія Тимошенко приїхала в медичну установу, перебуваючи при тямі.

«У пацієнтки можна було побачити тильну поверхню долоні і обличчя. У мене, як медика з 20-річним досвідом, не виникало якихось сумнівів. Більше я не змогла проводити огляду», – запевняє медик.

Тим часом заступник начальника Качанівської колонії Ігор Колпащіков не вважає, що Юлія Тимошенко розпочала голодувати. «Голодування – це тоді коли є письмова заява про це рішення. Ми не можемо говорити: їсть вона чи ні. Холодильник у неї в камері», – наголосив Колпащіков.

Заступник начальника Качанівської колонії також зазначив, що захист Юлії Тимошенко своїми заявами заважає закладу працювати. Якщо все це буде продовжуватися, то керівництво колонії готове позиватися проти адвокатів колишнього Прем’єр-міністра, заявив він.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG