Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко розуміє необхідність переговорів із Януковичем – європарламентар


Варшава – У польських медіа не бракує тем і сюжетів, присвячених Україні. Низка польських ЗМІ говорить про українські питання в контексті справи Юлії Тимошенко, а також Євро-2012. Як інформує польська преса, про Україну у п’ятницю лунали згадки і на варшавському саміті голів європейських парламентів, присвяченому майбутньому Європейського Союзу.

Тижневик Wprost опублікував розлоге інтерв’ю з польським депутатом Європейського парламенту Павлом Ковалем, який нещодавно відвідував у в’язниці Юлію Тимошенко. «Тимошенко поводитьcя так, – говорить Коваль, – як не зміг би жоден польський політик». Євродепутат твердить, що із зустрічі з ув’язненою він вийшов сильнішим. Коваль каже, що бачив багатьох політиків, які розгублювалися через дрібниці, наприклад, через критичну статтю в газеті, а ув’язнена Тимошенко тримається так, наче вона чинний політик.

Колишній прем’єр України говорила з Ковалем про майбутнє її держави, вона висловила переконання, що ще матиме вплив на розвиток подій на своїй батьківщині. Як говорить Коваль, Тимошенко розуміє необхідність переговорів із Януковичем, оскільки він сьогодні при владі. Водночас вона наголошує, що політика Президента Януковича – це, в найкращому випадку, тримання України посередині між Сходом і Заходом. Українська держава заслуговує більшого, твердила екс-прем’єр і просила польського політика переказувати назовні «проєвропейський сигнал, який іде з України».

За спостереженням Коваля, люди які щодня оточують Тимошенко у в’язниці, ставляться до неї з симпатією. Коли після годинної розмови, розповідає він, охоронці хотіли перервати зустріч політиків, Тимошенко попросила їх зачекати, а вони без вагань на це погодилися.

Після розмови з Тимошенко, говорить Павел Коваль в інтерв’ю тижневику Wprost, він з оптимізмом дивиться в майбутнє України, а також на майбутнє польсько-українських відносин. Це неправда, переконаний він, що після ув’язнення Тимошенко внутрішньополітичну ситуацію в Україні вже не змінити. В даному випадку не треба гарячкувати, твердить політик, потрібен час.

Не ставить хреста на європейських перспективах України й польський прем’єр Дональд Туск. Про це повідомляють Polskie Radio та громадське телебачення TVP Parlament. Сьогодні в Сеймі Туск виступав перед головами європейських парламентів, які приїхали на саміт, присвячений майбутньому ЄС. Прем’єр Польщі говорив, що об’єднана Європа не може топтатися на місці, вона мусить думати про розвиток. Туск наголосив, що є країни, які до ЄС не належать, але хотіли б до цієї спільноти приєднатися. У цьому контексті Туск згадав українців, яким надалі цікавий проект великої Європи. «Варто вірити в сенс енергії тих, які мріють про Європу», – закликав він.

Поки політики говорять про європейські перспективи України, діячі культури вже тепер інтегрують українців у спільний культурний європростір. Саме з думкою про зближення польського та українського народів у Варшаві буде проведено нетиповий захід. Про це повідомляє один із найпопулярніших польських інтернет-порталів onet.pl. Через тиждень на Національному стадіоні у столиці Польщі відбудеться незвичайний польсько-український футбольний матч – так званий «Матч зірок». У ньому братимуть участь польські та українські зірки медіа і шоу-бізнесу. В українській збірній гратимуть зокрема Іван Леньо, з музичного гурту «Гайдамаки», танцюрист Жора (Георгій) Корольов та актор Олег Савкін. Жора Корольов – молодий танцюрист із України, який зробив неабияку кар’єру в Польщі, виступаючи в телевізійних шоу і серіалах. Натомість киянина Олега Савкіна пересічні поляки знають завдяки одній з головних ролей у популярному телесеріалі «На Вспульней».

Як кажуть організатори матчу зірок, частина грошей, зароблених під час цього заходу, буде передана сиротинцям у Варшаві та в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG