Доступність посилання

ТОП новини

Україна на роздоріжжі між Європою і євразійством та мафією (світова преса)


Україна на роздоріжжі, пише відомий американський політолог, і її вибір не між Заходом і Росією – питання в тому, чи держава бачить своє майбутнє в осередді Європи, а чи на задвірках. Мірилом стануть справи кримінально переслідуваних політичних супротивників, таких, як Юлія Тимошенко, новому процесові над якою теж приділяють увагу газети. У пресі розповідають і про підготовку України до Євро-2012, яку самі українські чинники оцінюють високо. Згадують і про інші оцінки, за якими Україна перетворюється на «мафіозну державу».

Президент України Віктор Янукович має найближчими місяцями вибрати між зміцненням своєї влади недемократичними засобами і просуванням європейських прагнень своєї країни, пише в американському щоденнику Washington Post фахівець із зовнішньої політики Деймон Вілсон, виконавчий віце-президент американського зовнішньополітичного дослідницького центру «Атлантична рада». Закріпити Україну в Європі Янукович може, якщо покладе край вибірковим судовим переслідуванням, помилує ув’язнених політиків без додаткових умов і забезпечить вільні і чесні вибори цієї осені, інакше ж він стане ще одним діячем, який розчарує українців, пише автор. Деймон Вілсон, який є також членом групи оцінки становища в Україні правозахисної організації Freedom House, яка на початку місяця відвідала Україну, згадує про свої зустрічі під час того візиту з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком в ув’язненні й наголошує: ні він сам, ні його колеги не є захисниками позиції Тимошенко й Луценка – їхній візит мав на меті підкреслити, що кримінальне переслідування за політичні розбіжності підриває демократію в Україні й її європейські прагнення. Вілсон вважає, що українській владі ще не пізно стати на європейський шлях. Україна хитається між євразійським нездужанням і байдужою Європою, і доки влада в Києві криміналізуватиме політичні розбіжності, вона контролюватиме справи в Україні, але буде дедалі більше ізольована у світі, попереджає Деймон Вілсон.

Майже цілу шпальту приділяє Україні чеський щоденник Lidové noviny. Відомий чеський зовнішньополітичний оглядач Лубош Палата пише про початок нового суду над Юлією Тимошенко, якій у ньому може загрожувати 12 років ув’язнення за звинуваченнями в податкових махінаціях в енергетиці 15 років тому. Автор, зокрема, згадує дані з дипломатичних джерел, за якими нині відбуваються «інтенсивні переговори» між Києвом, Брюсселем і Берліном про те, як «розв’язати» питання Тимошенко ймовірним перевезенням її на лікування до Німеччини. У статті поруч той же журналіст розповідає про Віталія Кличка, який, за його словами, прагне на місце лідера опозиції, бо вплив його партії «УДАР» зростає, а партія Юлії Тимошенко «Батьківщина» паралізована перебуванням кількох її лідерів за ґратами.

Британський щоденник Independent наводить слова українського директора Євро-2012 Маркіяна Лубківського, який заявив, що його країни здивує весь футбольний світ успіхом проведення цього чемпіонату – вперше у східноєвропейських державах, Україні й Польщі. За його словами, це наблизить Україну до єдиної Європи. А Олег Лужний, колишній футболіст, а нині менеджер «Динамо» (Київ), якого теж цитує газета, вважає, що завдяки Євро-2012 у країні «змінилося все – летовища, готелі, шляхи, стадіони».

Тим часом американський щоденник Christian Science Monitor згадує Україну в контексті виступу на російському державному англомовному телеканалі мовлення за кордон RT лідера ліванського угруповання «Хезболла», яке у світі звинувачують у тероризмі, Хасана Насралли. Те інтерв’ю провів для росіян засновник і керівник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж. Газета тут згадує про одну з публікацій на цьому сайті – американської дипломатичної телеграми, яка цитувала слова іспанського прокурора, фахівця боротьби з організованою злочинністю Хосе Ґрінди Ґонсалеса про те, що, на його думку, Росія й особливо Чечня, а також Білорусь є практично «мафіозними» державами чи регіонами, в яких неможливо відокремити дії уряду і організованих злочинних угруповань; на думку цього прокурора, ще однією такою «мафіозною державою» ось-ось стане Україна.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG