Доступність посилання

ТОП новини

Побиті учасники мітингу та перший ажіотаж навколо нового суду над Тимошенко


Представники «Батьківщини» перед початком мітингу біля суду в Харкові, 19 квітня 2012 року. (фото О. Овчинникова)
Представники «Батьківщини» перед початком мітингу біля суду в Харкові, 19 квітня 2012 року. (фото О. Овчинникова)
Харків – Суд Київського району міста Харкова розпочав новий судовий процес по справі колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенка в рамках кримінальної справи, що стосується її фінансових відносин із корпорацією «Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ). Усі слухання проходитимуть в приміщенні Харківського апеляційного суду. У четвер там відбулося попереднє слухання, під час якого захист і державне обвинувачення виголосили низку клопотань. Остаточні рішення про відхилення їх чи задоволення мають стати відомі в п’ятницю після 16:00 – до цього часу оголошена перерва. А за стінами апеляційного суду в четвер із самісінького ранку мітингували представники Партії регіонів та «Батьківщини», прихильники останніх до Харкова приїхали з усіх куточків України.

У четвер із сьомої ранку на площі Руднєва в Харкові збиралися прихильники Партії регіонів і опозиціонери. Перші виступали за, а другі – проти проведення нового судового процесу.

Супротивники Юлії Тимошенко (фото О. Овчинникова)
Супротивники Юлії Тимошенко (фото О. Овчинникова)

Судовий виконавець складлає акт про невиконання постанови суду щодо заборони проведення акцій (фото О. Овчинникова)
Судовий виконавець складлає акт про невиконання постанови суду щодо заборони проведення акцій (фото О. Овчинникова)
За день, поки тривало попереднє слухання, на майдані мітингувальників, а їх зібралося понад три тисячі з кожної сторони, встигли побитися та обмінятися непристойними репліками. Коли журналістів, народних депутатів від фракції БЮТ та захисників пропустили в судову залу, там уже сиділи парламентарі від Партії регіонів. Багато хто з них, незважаючи на обмін клопотаннями в суді, репліками державного обвинувачення та захисту Юлії Тимошенко, спілкувався по телефону, вирішуючи свої особисті або ділові справи. Але після обідньої перерви більшість із них зникла.

Захисник Юлії Тимошенко, народний депутат України від БЮТу Сергій Власенко під час свого виступу наголосив, що справа колишнього Прем’єр-міністра має бути закрита у зв’язку із відсутністю складу злочину. Аналізуючи усі п’ять епізодів кримінальної справи ЄЕСУ він наголосив, що жодний епізод не підтверджується доказами вини.

На думку захисту, постанова Генерального прокурора про відновлення кримінальної справи з приводу фінансових відносин Тимошенко з ЄЕСУ незаконна, вона вичерпала термін давності, і йдеться про події 1997-98 роки, коли Юлія Тимошенко вже не очолювала корпорацію, а була народним депутатом.

Озвучуючи клопотання, захисник Сергій Власенко порушив і питання місця розгляду справи лідера БЮТ Юлії Тимошенко.

За його словами, місце суду визначено неправильно. Власенко каже, що справа має слухатися або в Дніпропетровську, бо усі епізоди справи стосуються подій у цьому місці, або ж у суді в Києві.

«Просимо передати цю справу до Подільського районного суду міста Києва за місцем роботи Юлії Володимирівни Тимошенко, оскільки вона працює головою політичної партії всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»,
якби кому цього не бажалося», – наголосив захисник.

Представник держобвинувачення Вікторія Калита наголосила, що справа передана на розгляд до Київського районного суду міста Харкова за місцем завершення досудового слідства. Вона спростовує усі звинувачення захисту на адресу прокурорів щодо заполітизованості кримінальної справи.

«Звинувачення, висунуті Юлії Тимошенко, є виключно кримінальними. Ніякого тут політичного підтексту у виступі прокурора, під час попереднього засідання суду немає. Її звинувачують у розкраданні коштів державного бюджету і несплаті податків. Скоїла злочин, фактично, керуючи корпорацією ЄЕСУ навіть вже коли була народним депутатом», – наголосила прокурор Вікторія Калита.

Від судового процесу залежатиме ставлення світу до України – посол Франції

Прокурори просять суд не задовольняти клопотання, висунуті захистом, зокрема про притягнення до кримінальної відповідальності слідчого управління Харківського обласного управління СБУ, майора Миколу Грабика, який веде справу Тимошенко, а також клопотання про дозвіл вести відео- і фотозйомку впродовж судового процесу.

До речі, попереднє слухання теж велося без відеооператорів та фотокореспондентів, і, головне, державне обвинувачення не вважає, що суд має призупиняти роботу до остаточного одужання Юлії Тимошенко. Наразі прокурори просять суд про витребування довідки від медиків пенітенціарної служби та міжнародної комісії, що стежить за хворобою колишнього прем’єра, про стан здоров’я Юлії Тимошенко.

До 27 квітня медики мають висловити позицію, зокрема, чи може вона брати участь в подальших судових засіданнях. Під час суду Сергій Власенко оприлюднив офіційний висновок німецьких лікарів про стан здоров’я Тимошенко, які бачили лідера БЮТ минулої п’ятниці.

«Експерти клініки «Шаріте» вважають пані Юлію Тимошенко нездатною брати участь у судових засіданнях з огляду на її стан здоров’я», – наголосив Власенко.

За початком попередніх слухань стежив посол Франції з прав людини Франсуа Зімере. Він зазначив, що від того, як проходитиме судовий процес, залежатиме ставлення світу до України.

«Такі процеси, коли ми бачимо, як порушуються головні права людини, ведуть країну до ізоляції», – сказав Франсуа Зімере. З українською опозиціонеркою йому вже вдруге не дозволили зустрітися. Вперше, послу франції з прав людини українська прокуратура та пенітенціарна служба, відмовила в лютому.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG