Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк остаточно об’єднався з Тимошенко


Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк, фото 2007 року
Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк, фото 2007 року
Київ – Об’єднана опозиція вирішила поставити на чолі виборчого списку Юлію Тимошенко, яка залишається за ґратами, а другим номером – Арсенія Яценюка. Цей список буде спільним для двох найбільших опозиційних сил – Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» та партії «Фронт змін», і ще низки партій, які до них долучилися. А спільний виборчий штаб очолить представник «Батьківщини» Олександр Турчинов, який заявив, що ще чекає на приєднання інших опозиційних партій.

Керівники «Батьківщини», «Фронту змін», «Народної самооборони», Народного руху та партії «Реформи і порядок» підписалися під декларацією про спільний похід на парламентські вибори цього року. Найважливішим є те, що після довгих перемовин під документом свій підпис поставила Юлія Тимошенко, заявив другий номер майбутнього спільного списку кандидатів у депутати по багатомандатному округу Арсеній Яценюк.
Двері об’єднаної опозиції відкриті для усіх, хто не боїться оголосити, що вони проголосують за закон про порядок імпічменту Президенту Януковичу
Арсеній Яценюк

«Наші стосунки не завжди були безхмарними, але ми зробили дуже серйозні висновки. Ми переступили через багато що і ми це залишили у минулому заради майбутнього нашої країни. Ми йдемо на базі Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», єдиним фронтом, для перемоги. Номер один списку – Юлія Тимошенко. Двері об’єднаної опозиції відкриті для усіх, хто не боїться оголосити про те, що вони сформують демократичну більшість у Верховній Раді, для тих, хто чітко зазначає, що вони проголосують за закон про порядок імпічменту Президенту Януковичу», – наголосив Яценюк.

Він також повідомив, що виборчий штаб об’єднаної опозиції очолить заступник голови ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов. Останній, у свою чергу запевнив, що усі члени парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина» увійдуть до громадської організації «Фронт змін». Також за його словами, ще триває укладання спільного списку майбутніх кандидатів у мажоритарних округах, оскільки Центральна виборча комісія не визначила остаточно межі округів. Крім того, ще є час для приєднання інших опозиційних партій, відтак, остаточні списки кандидатів будуть оприлюдненні під час конференції об’єднаної опозиції 12 травня, повідомив Олександр Турчинов.

Кандидатів від Партії регіонів визначатимуть за шансами на перемогу – Колесніченко

Водночас, у Партії регіонів не поспішають визначати кандидатів, запевнив заступник голови фракції цієї політичної сили Вадим Колесніченко. Від партії висуватимуться лише ті, хто цього заслужив, відзначив він.

«Ми щоквартально звітуємо, як, який депутат працював в окрузі та у парламенті. Тому буде вирішальним під час прийняття рішення, хто де буде йти – це, безумовно, питання оцінки роботи цих депутатів. Але це буде другорядним. Першорядною буде оцінка з точки зору соціології можливості того чи іншого претендента в окрузі бути обраним. Якщо це не буде депутат, який був закріплений – це означатиме, що в нього немає перспективи бути ні у списку, ні у мажоритарному окрузі», – зауважив Колесніченко.

За його словами, Партія регіонів оприлюднить список кандидатів на своєму з’їзді, який відбудеться після початку виборчої кампанії.

Опозиція разом із владою консервують ситуацію в країні – Бала

На думку політолога Віталія Бали, опозиційні партії значно підвищили свої шанси на перемогу, коли домовилися спільно йти на вибори. Водночас, їм не варто оголошувати монополію на опозиційність, зауважив експерт.
Партія регіонів поглинула «Сильну Україну» набагато раніше. Тому це процес йде зустрічними курсами
Віталій Бала

«Партія регіонів поглинула «Сильну Україну» набагато раніше. Тому це процес йде зустрічними курсами. Це все призведе до формування двох центрів, які між собою будуть боротися, якщо не воювати, політично, на майбутніх виборах. Це не є добре для країни у контексті того, що знову буде політична боротьба чи війна не за щось, а проти когось. Відсутність конкуренції з боку інших політичних проектів є консервацією стану, який не дає можливості країні робити серйозні кроки», – зазначив Бала.

Тим часом, партії «Свобода» та «Удар», які також заявляють про свою опозиційність, планують йти на парламентські вибори окремо. За підрахунками соціологів, кожна з них має шанс подолати виборчий бар’єр.

Вибори до Верховної Ради, мають відбутися 28 жовтня 2012 року. Законом «Про вибори народних депутатів» передбачено, що вибори будуть проводитися за змішаною системою: 225 депутатів повинні бути обрані в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками, а решта 225 – за мажоритарною системою в одномандатних округах. Участь у виборах будуть брати тільки політичні партії; участь блоків, які складаються з партій, не передбачено. Офіційна виборча кампанія розпочнеться за 90 днів до дня голосування.

Тим часом, голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко залишається у Качанівській виправній колонії за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG