Доступність посилання

ТОП новини

Суд чекає Тимошенко на ношах або інвалідному візочку


Зала Харківського суду, 19 квітня 2012 року
Зала Харківського суду, 19 квітня 2012 року
Харків – У п’ятницю Київський районний суд Харкова зобов’язав колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, що зараз перебуває у харківській колонії, з’явитися 28 квітня на перше засідання по справі корпорації «Єдині енергетичні системи України». Тимошенко звинувачують у фінансових зловживаннях, коли вона нею керувала у 1990-х роках. Суддя Костянтин Садовський відмовив захисту, який наполягає, що Юлія Тимошенко хвора.

«Ганьба, ганьба!» – так реагувала судова зала на постанову судді Костянтина Садовського по низці клопотань, які днем раніше, під час попереднього слухання справи, озвучили група прокурорів та захист Юлії Тимошенко.

Суддя Київського району Костянтин Садовський відмовив у всіх клопотаннях захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Зокрема, юристи і народні депутати України, що представляють інтереси лідера «Батьківщини», подавали клопотання про зміну підсудності справи, тобто вони хотіли, щоб кримінальну справу ЄЕСУ розглядав Подільський районний суд міста Київа. Також захист просив закрити цю справу, зазначаючи, що у ній немає складу зллочину. Якби це клопотання не було задоволене, то вони просили призупинити розгляд справи до повного одужання Юлії Тимошенко.

Окрім цього, захист подавав клопотання про притягнення до кримінальної відповідальності начальника слідчого управління Харківського обласного управління СБУ, майора Миколи Грабика, який вів досудове слідство.

Суддя Костянтин Садовський відхилив клопотання захисту і про ведення прямих телетрансляцій, відео, і фотозйомки під час судових засідань, пояснюючи це тим, щоб свідки не мали можливості ознайомитися з показами один одного. Але дозволено працювати журналістам із аудіозаписуючими приладами.

Щодо клопотань, які стосуються здоров’я колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Костянтин Садовський відповів відмовою державному обвинуваченню, яке вимагало затребувати до 27 квітня довідки про стан здоров’я і з’ясування можливості безпосередньої її участі в судовому процесі.

Водночас за рішенням судді, Юлія Тимошенко має з’явитися в судовій залі 28 квітня о 10:00 «Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає», – резюмував Костянтин Садовський.

«Пане суддя, вас змусили йти по ганебному шляху на публічно-політичну плаху»

Захист екс-прем’єра після виголошення постанови щодо клопотань наголосив, що у Харкові з цього дня розпочинається друга хвиля переслідування опозиційних лідерів, не менш потужна за першу.

«Шановний пане суддя, вас змусили йти по цьому ганебному шляху на публічно-політичну плаху. Тому одумайтеся!» – закликав керівник парламентської фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Представник державного обвинувачення, прокурор Вікторія Калита наголосила, що питання про доставку підсудної Юлії Тимошенко буде вирішено відповідними службами пенітенціарної системи.

А на запитання: «Ви розглядаєте варіант доставки до суду на ношах, інвалідному візочку?», Вікторія Калита відповіла: «В залежності від стану здоров’я Тимошенко, вирішуватиметься питання про її доставку».

Не виключено, що Юлія Тимошенко даватиме показання на ношах, зазначила Калита. Також відповідні органи вирішуватимуть, чи встановлювати в судовій залі ліжко або тапчан для хворої Юлії Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG