Доступність посилання

ТОП новини

«Ми маємо підтримку всіх фракцій і у Раді Європи, і в ОБСЄ» – Соболєв


Київ – Українським опозиційним політикам вдається донести впливовим міжнародним структурам свою думку щодо останніх подій в Україні, зокрема, щодо ситуації із Юлією Тимошенко. У цьому переконував Радіо Свобода лідер опозиційного уряду, народний депутат (фракція «БЮТ-Батьківщина») Сергій Соболєв. 25 квітня – у третій день роботи квітневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи – він збирається виступити на цій сесії.

– Пане Соболєв, на що Ви, як опозиційний політик, сподіваєтеся, беручи участь у квітневій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи?

– Ви знаєте, дуже важливо, що відразу, як стало відомо всьому світу про подію, що сталася у Качанівській колонії в ніч на 20 квітня, коли жорстоко побили лідера опозиції Тимошенко, ця вістка облетіла всі світові організації, в тому числі Раду Європи, де зараз проходить сесія. Ми змогли виступити від фракції з цього приводу, зробити заяву, закінчилася зустріч із Президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи Жан-Клодом Міньйоном, якому ми розповіли про ситуацію в Україні, про те, що сталося з Юлією Тимошенко. Про те, як 4 доби до неї не допускали адвокатів. Ми розповіли, в якому вона перебуває стані після побиття. І зараз у кожному виступі, який так чи інакше пов’язаний з правами людини, наші представники від опозиції виступатимуть із цією останньою інформацією в Україні.

– Представники української опозиції не вперше мають трибуну для виступів у відомих міжнародних структурах. І про Тимошенко, і з інших гострих питань вони вже не раз мали змогу донести свою позицію. Чи не марні такі зусилля?

– Я думаю, що не марні. Я думаю, те, що було ще два роки тому, коли були бодай якісь надії, що Янукович і його команда бодай щось можуть змінити, тепер є величезним розчаруванням і трагедією не лише для України, а й для всіх європейців. Я думаю, те, що ми маємо величезну підтримку всіх фракцій і у Раді Європи, і в ОБСЄ, і в інших міжнародних структурах, це – дуже важливо для сприйняття України не як України Януковича, а як України 46 мільйонів громадян, котрі хочуть європейської перспективи.

(Прокуратура Харківської області визнала застосування фізичного впливу до Юлії Тимошенко при її перевезенні з колонії до Центральної Клінічної Лікарні «Укрзалізниці». Але прокурор області Геннадій Тюрін спростував, що екс-прем'єра били при цьому, повідомляє «Інтерфакс-Україна»).
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG