Доступність посилання

ТОП новини

Партнерство з НАТО в умовах позаблокової України


Партнерство з НАТО є запорукою існування України як незалежної держави – експерти
Партнерство з НАТО є запорукою існування України як незалежної держави – експерти
Київ – У Києві експерти з України і держав-членів НАТО обговорили в п’ятницю питання регіональної безпеки у контексті співпраці позаблокової України з Північноатлантичним альянсом. Партнерство з НАТО – запорука існування України як незалежної держави та можливість для країн Чорноморського регіону і Центрально-Східної Європи почуватися безпечно. Такий висновок зробили учасники дискусій.

Цей рік має певне символічне значення для України у її розбудові взаємин з НАТО: 20 років тому Президент України Леонід Кравчук та керівники Північноатлантичного альянсу оголосили про початок співпраці між Києвом і Брюсселем. А 15 років тому у Києві відкрили Центр інформації і документації НАТО. Із 1990-х років урядовці та експерти з України і держав-членів альянсу регулярно проводять консультації щодо проблем співробітництва та участі українців у миротворчих місіях та антитерористичних операціях НАТО.

У 2010 році Україна проголосила позаблоковий статус, але від співробітництва з НАТО не відмовилась: у сучасному світі чимало загроз і небезпек, що їх подолати самотужки окрема держава не здатна, відзначають експерти Національного інституту стратегічних досліджень та київського Центру Разумкова. Найбільші загрози для України – світова боротьба за енергетичні ресурси і регіональні «заморожені конфлікти».

Партнерство з НАТО дозволить Україні знайти своє місце у відповідних геополітичних «розкладах» та позбутись залежності від російських енергоносіїв. Крім цього, впровадження технічних стандартів Північноатлантичного альянсу у Збройні сили України підвищить рівень їхньої обороноздатності, наголошують експерти

Нові виклики вимагають нових підходів до проблем безпеки

Нова концепція національної безпеки України повинна врахувати низку обставин, серед яких реалізація програм Хартії особливого партнерства «Україна – НАТО», парафування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС та складні стосунки Києва і Москви. Так вважають учасники нинішніх дискусій – експерти Національного інституту стратегічних досліджень, Центру Разумкова та посольств країн-членів НАТО.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв своїм головним завданням називає розбудову сектора національної безпеки відповідно до наявних проблем і викликів часу. У розмові зі ЗМІ після призначення на цю посаду Клюєв заявив: Україна і НАТО спільно працюватимуть над проблемами регіональної безпеки. Також, Україна зробила свій цивілізаційний вибір, це – приєднання до простору, який визначають євроатлантичні цінності демократії і свободи, нагадав Клюєв.

Директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Марчін Козел зауважив, що співпраця з альянсом дозволяє Києву використати західний досвід реформ у сфері безпеки, а НАТО може використовувати ресурси України для миротворчих операцій.
Важливо, щоб лінії комунікацій між альянсом та Києвом залишались відкритими, – наголошує він
Марчін Кожіел

«Україна і НАТО повинні продовжувати політичний діалог, практичне співробітництво у рамках комісії «Україна – НАТО», важливо, щоб лінії комунікацій між альянсом та Києвом залишались відкритими, – наголошує він. – Важливо, щоб країни-члени НАТО і надалі надавали Україні практичну підтримку у процесі реформування сектору безпеки та оборони».

Рекомендації незалежних експертів Януковичу

Громадська рада при Міністерстві закордонних справ розробила положення про співпрацю між Україною і НАТО й рекомендує Президентові та фахівцям Ради національної безпеки України використати її під час переговорів із керівниками НАТО на саміті альянсу, який відбудеться у травні цього року в Чикаго.

Положення озвучив співголова Громадської ради Ігор Жданов: «Головною метою співробітництва України з НАТО ми вважаємо зближення країни з НАТО до максимально можливого рівня, який тільки дозволяє статус позаблокової країни-партнера».

Члени громадської ради при МЗС наголошують, що Президент Віктор Янукович повинен заявити про прихильність України до побудови системи безпеки, яка базується на спільності цінностей та позицій в оцінці наявних загроз та готовності протидіяти їм.
Пропонуємо, щоб оборонний комплекс України, наші військові заводи активніше співпрацювали з НАТО
Ігор Жданов

«Ми пропонуємо, щоб оборонний комплекс України, наші військові заводи активніше співпрацювали з компаніями країн НАТО, тощо», – заявив Жданов.

Також українські аналітики вважають за необхідне, щоб керівники держави дотримувались демократичних стандартів, серед іншого, в розробці військової та безпекової доктрин (стратегій).

Насамкінець, учасники круглого столу проаналізували напрями практичної співпраці між Україною і НАТО, серед найбільш вагомих є участь України у реалізації європейської системи протиракетної оборони НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG