Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО сподіваються домовитися з Росією про ПРО попри риторику Москви


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив сьогодні сподівання, що з Росією все-таки вдасться досягти домовленості щодо системи протиракетної оборони, яку НАТО і США розгортають у Європі, незважаючи на постійні заперечення Москви і погрози дати відповідь.

Водночас він визнав, що такої домовленості навряд чи вдасться досягти ще до саміту НАТО, який має відбутися в Чикаго у США 20–21 травня і на якому мають оголосити про перший етап оперативної готовності цієї системи.

Раніше сьогодні в Москві міністр оборони Росії Анатолій Сердюков заявив, що Росії наразі не вдається знайти взаємно прийнятних рішень зі США і НАТО щодо розгортання ними в Європі нової системи протиракетної оборони, і становище близьке до глухого кута. Виступаючи на міжнародній конференції з питань ПРО в Москві, він заявив: якщо сторони не зможуть домовитися, Росія буде змушена вдатися до «військово-технічних заходів» у відповідь.

А начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Микола Макаров сьогодні ж виступив іще різкіше, повторивши давню погрозу своєї країни розмістити свої нові крилаті ракети «Іскандер» у своїй найзахіднішій точці, Калінінградській області, щоб таким чином Москва була здатна «вивести з ладу європейську інфраструктуру протиракетної оборони».

Росія вже не вперше стверджує, що розгортання системи протиракетної оборони в Європі порушує ядерний паритет, і Росія цьому протистоятиме. У США й НАТО запевняють, що розвиток системи протиракетної оборони у Європі не становить загрози для Росії.

США і НАТО заявляють, що створювана в Європі нова система протиракетної оборони має на меті захист від можливого ракетного нападу з боку таких країн, як Іран чи Північна Корея, і не спрямована й за своїми можливостями не може бути спрямована проти Росії. Російські ж політики заявляють, що ця оборонна система становить загрозу безпеці їхньої країни, хоча російські військові стверджують, що вона технічно не здатна протистояти ракетному потенціалові Росії.
XS
SM
MD
LG