Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Ганса Зайделя: 20 років підтримки демократії в Україні


Київ – Понад сто тисяч українських правоохоронців, державних службовців та активістів неурядових організацій стажувались у Німеччині та Австрії, брали участь у конференціях та семінарах у державах Євросоюзу. Відкриття європейського стилю життя, демократичних цінностей Європи стало для них можливим завдяки програмам німецького Фонду Ганса Зайделя, який нині відзначає 20-річчя діяльності в Україні.

«На службі демократії, миру та розвитку» – під таким гаслом здійснює свою діяльність Фонд Ганса Зайделя, який був створений понад 40 років тому в Мюнхені. За 20 років діяльності Фонду в Україні, його експерти прищепили європейські стандарти та демократичні принципи роботи урядовцям, правоохоронцям та громадським активістам. Про це заявив журналістам керівник Інституту міжнародної співпраці Фонду Зайделя, політолог Крістіан Геґемер. Він також зазначив, що проекти Фонду в Україні спрямовані на виховання свідомих громадян, патріотів України, людей з європейським мисленням та національною свідомістю.
Те, що відбувається в Україні тепер – це відлуння радянського авторитаризму та атеїзму
Крістіан Геґемер

«Ми хочемо, щоб Україна повернулась до європейського дому, до європейських демократичних цінностей, адже здавна Україна належить до християнської цивілізації Європи. Те, що відбувається в Україні тепер – це відлуння радянського авторитаризму та атеїзму, і я переконаний, що молоді українці хочуть жити в Європі і зроблять усе, що належить, щоб повернути свою державу до євроінтеграції», – сказав Радіо Свобода професор Геґемер.

Перші проекти Фонду Зайделя здійснені у системі політичної освіти: слухачами лекцій та учасниками семінарів, що їх в Україні проводили німецькі, австрійські та угорські фахівці, були молоді політики та політологи. Про це Радіо Свобода розповів координатор програм Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.
Ті молоді люди, хто побував на семінарах, у них значно менше розчарування і значно більше користі, бо вони стали членами політичних партій, депутатами місцевих рад
Олександр Солонтай

«Багато молодих людей з тих, хто потрапив на ці семінари, уперше мали можливість дізнатися про політику, – каже він. – Це був 2005 рік, після Помаранчевої революції, тоді був дуже великий сплеск молодіжної активності. Це був, я би сказав, практичний сплеск, адже багато людей побували на вулиці, на Майдані, але мало знали про політичну діяльність. Ті молоді люди, хто побував на семінарах, у них значно менше розчарування і значно більше користі, бо вони стали членами політичних партій, депутатами місцевих рад».

Міліція з народом: реформування системи МВС

Ще один напрям діяльності Фонду – підтримка реформ правоохоронних органів України: за програмою обміну курсанти та викладачі Національної академії МВС проходять стажування у Німеччині, а німецькі поліцейські та криміналісти читають лекції в Україні.
Ця співпраця, ця вся взаємодія та обміни делегаціями, проведення конференцій, обговорення певних питань у процесах становлення та реформування правоохоронних органів дає надзвичайно великий позитивний результат!
Сергій Лекарь

«Найбільші зрушення відбулися саме у засобах підвищення кваліфікації, навчанні, маю на увазі проведення певних тестувань, відповідних візитів, (набуття) практичних навичок серед слухачів, курсантів та діючих офіцерів. І ми говоримо про те, що ця співпраця, ця вся взаємодія та обміни делегаціями, проведення конференцій, обговорення певних питань у процесах становлення та реформування правоохоронних органів дає надзвичайно великий позитивний результат!», – розповів Радіо Свобода заступник міністра внутрішніх справ Сергій Лекарь.

Німці ставляться до поліцейських як до стражів порядку, поважають їх
Сергій Лекарь
Представник МВС також зазначив, що завдяки програмам Фонду Зайделя українські курсанти відвідують Німеччину і мають змогу побачити повсякденну роботу тамтешніх поліцейських. «Німці ставляться до поліцейських як до стражів порядку, поважають їх, і така ситуація змушує українських правоохоронців збагнути, у чому насправді полягає їхня функція, а це – захист права та порядку», – пояснює Лекарь.

Він повідомив, що цими днями у Києві представники Академії та інших вузів системи МВС слухають спецкурс німецьких колег із підготовки міліціонерів до турніру Євро-2012. Також він зазначив, що німецькі правоохоронці допомагають модернізувати систему підготовки українських міліціонерів відповідно до сучасних безпекових викликів.

У розмові з Радіо Свобода голова представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні Сергій Загорний пояснив: «Конференції, подібні до київської, необхідні для України та інших країн пострадянського простору, де відбувається становлення правоохоронної системи і де історично відсутні європейські принципи формування відповідних структур та їхньої діяльності. ФРН – один із прикладів того, якою має бути система правоохоронних органів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG