Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заперечує участь в обшуку в офісі омбудсмана


У Службі безпеки України заперечили в суботу заяву попереднього уповноваженого Верховної ради з прав людини Ніни Карпачової, ніби раніше того ж дня працівники СБУ провели обшук в офісі омбудсмана.

Як повідомили агентства з посиланням на прес-центр СБУ, працівники Служби безпеки не вели там ніяких обшуків чи будь-яких інших слідчих дій.

Раніше в суботу нинішній уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заперечила іншу заяву своєї попередниці, ніби працівники СБУ провели обшук в офісі омбудсмана на її, Лутковської, вказівку, як то стверджувала Карпачова в своїй заяві для Радіо Свобода.

Карпачова, зокрема, заявляла, що в суботу вранці представники СБУ почали обшуки в кабінетах працівників офісу омбудсмана, а кількох колишніх співробітників офісу омбудсмана викликали на допит у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко, зокрема, про фото колишнього прем’єра, зроблені у колонії.

У п’ятницю Генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що прокуратура встановила: Карпачова, яка на той час обіймала посаду омбудсмана, домоглася від двох працівників свого секретаріату скласти оцінку своїх фотографій синців Тимошенко, запевнивши їх, що це лише для внутрішнього вжитку, хоча потім широко оприлюднила той документ, при цьому виправивши його назву зі «службової записки» на «експертний висновок». За словами Пшонки, працівники прямо заявили, що за такими знімками експертний висновок зробити неможливо.

Генпрокурор також повідомив, що Харківська прокуратура за результатами перевірки відмовила в порушенні кримінальної справи за заявами Юлії Тимошенко про побиття. За його словами, перевірка з опитуванням понад 80 учасників чи свідків подій тих днів, про які говорить колишній прем’єр, засвідчила неправдивість усього, що Тимошенко виклала в своїй заяві.

Юлія Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, заявляє, що зазнала фізичного насильства і тілесних ушкоджень із боку працівників виправної колонії, коли її насильно перевозили до лікарні 20 квітня. Ніна Карпачова в останній день свого перебування на посаді 27 квітня поширила фото, на яких, за її словами, показано синці, що виникли в колишнього прем’єра внаслідок того інциденту, і документ із назвою «експертний висновок», який оцінював ті фото. Офіційні судмедексперти заявили, що синці мають вочевидь іншу природу.
XS
SM
MD
LG