Доступність посилання

ТОП новини

Економіка Євросоюзу, за прогнозами, поки що не має чим похвалитися


Брюссель – Прогнози економіки Євросоюзу на наступні півроку доволі невтішні: вона залишатиметься у негативі. Тільки у 2013-му і в єврозоні, і загалом по всій співдружності очікується незначне зростання – лише десь у межах одного відсотка. Тим часом, безробіття й надалі утримуватиметься на рекордній позначці – майже 11 відсотків. Такої кількості незайнятих громадян недовга історія європейського валютного союзу ще не знала. Радіо Свобода ознайомилося зі змістом оприлюдненого Єврокомісією «Весняного економічного прогнозу».

Відновлення економіки зони єдиної європейської валюти триватиме ще довго і про це свідчать цифри, оприлюднені в п’ятницю у Брюсселі. Тільки наступного року тут очікують невеликого зростання: десь на рівні одного відсотка, що є значно менше, ніж прогнозували декілька місяців тому. Хоча ситуація одних держав подекуди дуже відрізняється від інших.

Оллі Рен, комісар ЄС із питань економіки і валютної політики, хоч і намагався пояснювати, що глобальні комерційні обміни дещо прискорюються, однак цифри говорили самі за себе: економіка Євросоюзу все ще хвора.

«На цей, 2012 рік очікується, що внутрішній валовий продукт єврозони зазнає незначного скорочення на рівні 0,3 відсотка, та залишиться незмінним загалом по ЄС. У 2013 році передбачається, що економічна активність зросте на один відсоток у єврозоні та на 1,3 відсотка в цілому Євросоюзі», – повідомив єврокомісар.

Безробіття далі битиме рекорди

Безробіття у зоні євро наступного року залишиться на рекордному для співдружності 11-відсотковому рівні. Найгірша ситуація після Греції спостерігається в Іспанії. Там, за дозволених європейськими правилами трьох відсотків дефіциту державного бюджету, він сягає майже 6 з половиною відсотків.

Цікаво, що і серед центрально- та східноєвропейських країн, та й загалом по всій співдружності, найбільш динамічною виглядає економіка Польщі.

«Передбачається, що цього року Польща засвідчить найвище економічне зростання у Євросоюзі та втримає цю динаміку й наступного року. Польща, до речі, була єдиною країною-членом співдружності, що не постраждала від наслідків фінансової кризи та економічної рецесії після 2007 року», – зазначає Оллі Рен.

Характерно, що Францію, другу за потужністю країну Європи, наступними місяцями поглине подальша стагнація: ріст економіки там дорівнюватиме нулю. А от наступного року, на відміну від прогнозованих новим президентом Франсуа Олландом тільки 3 відсотків бюджетного дефіциту, Єврокомісія передбачає аж 4,2 відсотка. Зрозуміло, що цей прорахунок Олланда одразу підхопили його політичні опоненти як у Франції, так і в Євросоюзі.

«Покращення, але приблизне» – експерт

Старший економіст Credit Suisse Banque Валері Планьол також не надто позитивна у своїх прогнозах.

«Контекст наступного року складно оцінити, тим паче, що на рівні Європи ситуація є доволі складною і очікується ухвалення нових бюджетних заходів. Ми вважаємо, що на тлі загального незначного зростання, у 2013-му справи Франції дещо покращаться, але навіть це залишається доволі приблизним», – прокоментувала експерт у інтерв’ю французькому радіо.

Інший приклад слабкої динаміки зростання – Італія, де, як передбачають експерти Європейської комісії, внутрішній валовий продукт залишатиметься без особливих позитивних змін.

Цікаво, що італійський прем’єр-міністр Маріо Монті останніми днями надіслав єврокомісару Оллі Рену заклик брати активну участь в ухваленні заходів стимулювання економічного росту економіки співдружності. Зокрема, лідер Італії пропонує впровадити правило для урядів ЄС, згідно з яким вони змогли б дещо лібералізувати бюджетні вимоги. Особливо, щодо виплат боргів приватним кредиторам з-поза меж офіційних бюджетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG