Доступність посилання

ТОП новини

Раби 21 століття на Луганщині


Луганськ – На Луганщині виявили ферму, де людей змушували безкоштовно працювати, били, знущались і утримували по кілька років. Фермер та два його сини використовували працю невільників для власного збагачення. Викрити злочинців міліціонерам вдалося випадково, коли одному з рабів ферми все ж таки вдалося втекти.

Не інакше як концтабором назвали правоохоронці ферму, яку виявили поблизу селища Єсаулівка Антрацитівського району Луганської області. Упродовж 6 років тут безкоштовно працювало 11 людей. За свою працю вони отримували лише їжу та одяг. Керував господарством фермер разом зі своїми синами. У місцевих селищах вони розшукували безхатченків, п’яниць або одиноких людей, і пропонували їм підзаробити, давали їм гроші в борг. Насправді ж, коли люди потрапляли на ферму, дороги назад уже не було.У них забирали документи і позбавляли будь-яких прав.

Олександр на своїх господарів відпрацював два роки. У його обов’язки входило наглядати за худобою. Каже, що за найменші недоліки в роботі власники ферми карали. Чоловіка били, приковували наручниками й усіляко знущалися.

Через одну людину (наприклад, я завинив) роздягають всіх догола і ми бігаємо навколо ангара
«Приїжджають, шикують всіх і підбивають підсумки робочого дня. Через одну людину (наприклад, я завинив) роздягають усіх догола і ми бігаємо навколо ангара. Так відбувається і влітку, і взимку».

Наглядач на прізвисько «Мастодонт»

Накази про покарання виконував наглядач на прізвисько «Мастодонт». До слова, у кожного працівника ферми було своє прізвисько. Після кількох спроб Олександру вдалося вирватися на волю. Коли правоохоронці приїхали на ферму, то побачили виснажених роботою й заляканих людей. Були серед сучасних кріпаків і дві жінки. Всі вони неохоче спілкувалися з міліцією, побоюючись покарання від господарів.

Господарі ферми позичали їм гроші. Люди потрапили в боргову залежність і були змушені працювати безкоштовно
«Дані громадяни мають низький соціальний статус у суспільстві, зловживаючи алкоголем. Господарі ферми позичали їм гроші. Люди потрапили в боргову залежність і були змушені працювати безкоштовно», – розповів оперуповноважений Луганського управління боротьби з торгівлею людьми Максим Росик.

За словами правоохоронців, їх здивувало те, що більшість в’язнів ферми нічого не хочуть змінювати у житті і змирилися зі своїм рабським становищем. Адже ці люди нікому не потрібні, декому з них просто нікуди йти.

Стосовно фермерів, які використовували рабську працю, порушена кримінальна справа. Їм загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі. Наразі їх розшукує міліція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG