Доступність посилання

ТОП новини

Жертви трудового і сексуального рабства


Львів – 110 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми за роки незалежності України. Сьогоднішні економічні негаразди лише сприяють зростанню кількості постраждалих. Українські чоловіки дедалі частіше потрапляють у трудове рабство в Росії, жінки – у сексуальне в Туреччині.

Складні життєві ситуації підштовхують людей на ризик. Цього року на Львівщині порушено три кримінальні справи щодо торгівлі людьми. Дві стосуються дітей, яких змушували жебракувати, а третя – щодо молодої дівчини, яку відправили в рабство за кордон.

Якщо 5 років тому від работоргівлі страждали жінки, то нині переважають чоловіки. Причиною є висока трудова міграція з Львівської області у Росію і Польщу. Власне до цих країн мешканці мають найбільшу довіру, тому легко погоджуються на запропоновану їм роботу невідомими особами.

Росія – небезпечна для українців

12 галичан поїхала в Росію на роботу. Згідно контракту, чоловіки мали працювати на будові. Але спершу їх відправили ремонтувати бараки у тундру, де на 200 кілометрів довкола не було жодного поселення. Півроку чоловіки працювали у шахтах, на лісоповалі і замість грошей отримували одні відпустили, повернувши документи та оплативши тільки дорогу додому.

Координатор західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Олена Кальбус зазначила, що жертви торгівлі людьми переживають важку травму. «Дуже багато тих людей не можуть визнати, що вони є потерпілі саме від торгівлі людьми», – зазначає Ольга Кальбус.

Майже дві третини мешканців Західної України становлять групу ризику, а відтак можуть довіритися шахраям. Такі дані соціологічного дослідження оприлюднила представник Міжнародної організації з міграції в Україні Катерина Арданьян. 60 відсотків галичан не знають, як захиститися, щоб не стати жертвою торгівлі людьми.

«Вербування людей відбувається переважно неформальним шляхом через знайомих чи навіть родичів. які стають ланкою в експлуатації людей», – каже фахівець.

Кожна десята жертва – дитина

Експерти зіштовхнулись ще з однією новою тенденцією для них тенденцією: почастішали випадки торгівлі людськими органами. Минулого року було 25 таких випадків. Це молоді чоловіки, які продали свої нирки, отримали мізерні гроші, яких їм вистачає на післяопераційне лікування.

У громадські організації найбільше постраждалих звертаються зі східних областей України. Торік в Україні було порушено майже 190 кримінальних справ за фактами торгівлі людьми, цьогоріч – 165. Громадяни України потерпають від торгівлі людьми не лише за кордоном, але й на батьківщині. Щороку їх число зростає. Кожна десята жертва – дитина.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG