Доступність посилання

ТОП новини

Греція не зможе залишитися у єврозоні – нобелівський лауреат


Дедалі більше іменитих експертів висловлюють сумнів у тому, що Греції вдасться втриматися в зоні спільної європейської валюти. На думку нобелівського лауреата з економіки Пола Круґмана, залишитися в єврозоні Греція вже не зможе, але сам європейський проект зі спільною валютою ще можна врятувати.

На думку Пола Круґмана, затія з єврозоною від самого початку була помилкою. Ще більшою помилкою було дозволити брати участь у ній Греції, країні, яка не змогла втримати фінансову дисципліну. Нині, як вважає Круґман, Греції доведеться покинути єврозону заради порятунку спільної європейської валюти. Щоправда, на його думку, наслідки цього кроку для Греції будуть дуже важкі.
Дехто понесе втрати на грецьких запозиченнях, але це, мабуть, станеться у будь-якому випадку
Пол Круґман

«Грецька економіка зазнає важкого удару. Дехто понесе втрати на грецьких запозиченнях, але це, мабуть, станеться у будь-якому випадку. Але якщо кризу вдасться обмежити і вона не призведе до краху всієї єврозони, то це ще не так і погано», – зазначає Пол Круґман.

Але, каже він, все це – велике «якщо». Бо Євросоюз нині далі йде хибним шляхом нав’язаних заощаджень, адже заощаджувати в період кризи – це останнє, що потрібно було б робити, зауважує нобелівський лауреат.

Як показують результати виборів у Франції та Греції, європейські виборці одностайні з американським економістом.

Євро – це більше, ніж валюта

На думку Круґмана, зараз на допомогу європейським урядам має прийти Європейський центральний банк, який має позичити необхідні кошти і самим урядам, і банкам, які потрапили в скруту.
Провал євро загрожує розвалом Європейського Союзу
Пол Круґман

«Гадаю, потрібно спробувати врятувати євро. Але нинішня політика прирікає євро на провал. Було б дуже погано, якби євро провалився, навіть незважаючи на те, що від самого початку ця валюта була помилкою. Але нині провал євро загрожує розвалом Європейського Союзу, а він, у свою чергу, стосується не лише економіки, а й миру, демократії, процвітання, речей, які потрібно підтримувати з усіх сил», – наголошує Пол Круґман.

За його словами, Німеччині найскладніше дійти до розуміння того, що зараз потрібно вкладати гроші в економіку, а не намагатися заощадити. Як зауважує американський економіст, німці розглядають економічну поведінку в рамках своєї життєвої моралі, і той, хто згрішив, має бути покараний. Але економіка нині працює інакше, і німцям це важко сприйняти, говорить Пол Круґман.

Момент істини, на його думку, настане вже протягом наступних кількох місяців, коли Греція буде змушена покинути єврозону, а решта європейців – замислитися, як бути далі.

Матеріал підготували Марія Щур та Heather Maher.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG