Доступність посилання

ТОП новини

Грецію дещо витягнули з кризового болота


Більш як 85 відсотків приватних кредиторів погодилися списати половину того, що їм винні Афіни
Більш як 85 відсотків приватних кредиторів погодилися списати половину того, що їм винні Афіни
Брюссель – У п’ятницю зранку Греція прокинулася менш обтяжена боргами. Більш як 85 відсотків приватних кредиторів погодилися списати половину того, що їм винні Афіни. Для банків, страхових компаній та інших фінансових установ це буде чимала втрата. Але вони таким жестом не лише зглянулися над греками. Насправді, банкрутство цієї держави призвело б до значно більших збитків.

Коли протягом численних рятувальних заходів Євросоюз вирішив, що треба списати частину грецького боргу, то сподівалися, що на це підуть не менше 90 відсотків приватних кредиторів. Але, зрештою, згоду дали тільки неповних 85 відсотків, а це означає, що Афінам та їхнім європейським партнерам треба буде знову докладати зусиль і десь шукати гроші.

Тим часом, грецький міністр фінансів Евангелос Венізелос зітхає з полегшенням. «Ми отримали вотум довіри для перспектив відновлення грецької економіки та її життєздатності, – заявив він, виступаючи у парламенті. – Це дуже позитивне досягнення і дуже важливе. Ми також маємо вотум довіри щодо рішень, які підтримує Єврогрупа та вся єврозона». Це справді історичний момент, додав грецький міністр.

Жан-Клод Юнкер, голова згаданої Єврогрупи, тобто, клубу міністрів фінансів держав зони євро, відреагував дещо стриманіше. Він вітає рішення кредиторів, але нагадує, що «грецькому урядові тепер слід продемонструвати рішучість і використовувати цей момент для втілення всіх зусиль, передбачених програмою оздоровлення економіки». Про це він написав у заяві, оприлюдненій після телефонної наради з представниками єврозони.

Шлях для нового траншу відкритий

Та загалом, на думку міністрів фінансів цих 17 держав, Греція виконала умови з реструктуризації свого боргу, тому, рішення про надання їй наступної міжнародної допомоги буде ухвалене найближчим часом. Мова йде про 130 мільярдів євро.

«Це – гарний успіх, це нам дозволяє залишатися на засадах добровільності, – зауважив французький міністр фінансів Франсуа Баруен. – Рішення кредиторів дозволяє оминути дефолт та ризик банкрутства Греції. Це також нам дозволяє досягти всіх цілей, які ми визначили».

Проте, до досягнення головної мети ще далеко. Європейські партнери Греції поставили вимогу до 2020 року скоротити державні борги цієї країни до 120 відсотків від всього багатства, яке виробляється у ній. Але сьогоднішній борг греків становить 360 мільярдів євро, тобто, 160 відсотків її внутрішнього валового продукту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG