Доступність посилання

ТОП новини

Перелік країн, які видворяють послів Сирії, розширюється


Поліція чергує біля будівлі посольства Сирії в Великій Британії після оголошення про видворення 29 травня 2012 року
Поліція чергує біля будівлі посольства Сирії в Великій Британії після оголошення про видворення 29 травня 2012 року
Уже дев’ять країн світу оголосили в вівторок, що висилають чільних сирійських дипломатів – послів чи тимчасових повірених у справах – у скоординованому протесті проти вбивств цивільних у Сирії, в першу чергу проти різанини в регіоні Хула, в якій загинули наприкінці минулого тижня 108 людей.

До протесту приєдналися Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Німеччина, Швейцарія, Італія, Іспанія, Канада й Австралія.

Раніше в вікторок у Сирії спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннан зустрівся з сирійським президентом Башаром аль-Асадом. Про подробиці зустрічі не повідомляли. Сам Аннан лише заявив, що виклав Асадові свої погляди про те, що його мирний план із шести пунктів не виконується як належить, бо вбивства і зловживання все тривають. За його словами, він закликав сирійського керівника до рішучих дій, щоб зупинити кровопролиття, і закликав і «інші сторони» конфлікту припинити насильство.

Також у вівторок в Управлінні верховного комісара ООН із прав людини повідомили, що більшість жертв масового вбивства цивільних у регіоні Хула в Сирії були страчені. Як повідомив речник управління Руперт Колвілл, за даними розслідування, зі 108 загиблих, більшість яких були діти й жінки, менш як 20 стали жертвами артилерійського обстрілу, решту розстріляли двома групами в селищі Талдо.

Спостерігачі ООН, які відвідали місце різанини, засвідчили наявність гільз від артилерійських і танкових снарядів і свіжі сліди танкових гусениць – такі озброєння мають у Сирії тільки урядові війська. Але спостерігачі не можуть визначити, хто застосовував легку вогнепальну зброю і навіть ножі для вбивства цивільних, сказав речник.

«Різанина в Хулі», як називають цей інцидент, стався минулої п’ятниці, коли в регіоні Хула в провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл, були вбиті не менш як 108 мирних людей, серед яких 49 дітей і 34 жінки. Дамаск звинувачує в різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляє про свою непричетність. Свідки заявляють, що люди гинули від обстрілу урядових військ, а масові вбивства вчинило проурядове ополчення, відоме як «шабіха», що дослівно означає «духи», а переносно «розбишаки» чи «головорізи». Рада безпеки ООН засудила за цей інцидент у першу чергу владу Сирії.
XS
SM
MD
LG