Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Іран укласти угоду з МАГАТЕ «без зволікань»


Європейський Союз закликав сьогодні Іран «без зволікань» укласти угоду з Міжнародним агентством атомної енергії, за якою Тегеран мав би дати відповіді на запитання МАГАТЕ щодо можливого військового виміру його ядерної програми.

У заяві, оприлюдненій на засіданні МАГАТЕ в Відні, мовиться, що Іран має засвідчити «політичне залучення», щоб виконати власні запевнення про співпрацю з агентством, і підписати домовленість, відому як «структурований підхід».

Євросоюз нагадав, що переговори з Іраном про можливий військовий вимір його ядерної програми тривають уже півроку, але домовленість досі не підписана.

Чергове коло переговорів МАГАТЕ й Ірану про це має відбутися в п’ятницю. На підписання документа цього дня не очікують.

Домовленість про так званий «структурований підхід» передбачає, що Іран мав би дати відповіді на запитання МАГАТЕ щодо можливого військового виміру його ядерної програми.

У цьому документі не йдеться про низку інших питань, які непокоять світову спільноту в іранській ядерній програмі, – таких, як зволікання Ірану з ратифікацією домовленості, за якою інспектори МАГАТЕ мали б право на неоголошені перевірки всіх без винятку ядерних об’єктів, чи відмова Ірану зупинити збагачення урану, яке може бути елементом створення ядерної зброї.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.
XS
SM
MD
LG