Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН: режим Асада в Сирії втратив легітимність


Відеокадр: тіла вбитих 6 червня 2012 року в селищі Аль-Кубейр неподалік міста Хама в однойменній провінції Сирії
Відеокадр: тіла вбитих 6 червня 2012 року в селищі Аль-Кубейр неподалік міста Хама в однойменній провінції Сирії
Режим президента Сирії Башара аль-Асада «втратив усю легітимність», заявив сьогодні Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун.

Виступаючи на спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, присвяченій сирійському питанню, він звинуватив владу Сирії в убивстві невинних людей, зокрема, дітей.

За словами генсекретаря Організації Об’єднаних Націй, спостерігачів ООН у Сирії, які намагалися сьогодні дістатися на місце нового масового вбивства цивільних у провінції Хама, обстріляли.

Пан Ґі Мун назвав «невимовним варварством» убивство, за повідомленнями, близько 80 цивільних у цій сирійській провінції і знову закликав Асада негайно виконати мирний план міжнародної спільноти.

Раніше сьогодні державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що насильство в Сирії стає «просто кричущим», і знову повторила заклик до режиму Асада відійти від влади. За її словами, і західні, і арабські країни погоджуються, що вирішення сирійського конфлікту має початися з відставки Асада і його виїзду з Сирії, що дасть змогу сформувати там перехідний уряд.

Приводом до цих заяв стали повідомлення сирійської опозиції, ще не підтверджені з незалежних джерел, що вчора в сирійській провінції Хама урядові війська чи проурядові ополчення вбили щонайменше 86 людей, серед яких понад 20 дітей і 20 жінок. Сирійська влада ж заявила, що її війська здійснили там операцію проти «озброєних терористичних угруповань», які вбили кілька цивільних, «на заклики громадян».

Учора міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер закликав країни всього світу застосувати «якнайбільший фінансовий тиск» на владу Асада, щоб змусити його відійти від влади. Він також підтримав пропозицію Ліги арабських держав ухвалити проти влади Сирії міжнародні санкції, передбачені Статутом ООН, розділ 7 якого передбачає можливість заходів у разі дій, що порушують мир чи становлять акт агресії.

Натомість Росія і Китай, які виступають проти суворих міжнародних кроків проти режиму в Сирії, заявили вчора, що «рішуче виступають проти намагань урегулювати кризу в Сирії за допомогою зовнішнього воєнного втручання, а також проти нав’язування … політики зміни режиму» в цій країні.

У масових опозиційних виступах проти влади Сирії і їхньому жорстокому придушенні, що тривають уже понад рік, загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних.
XS
SM
MD
LG