Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Києві з огляду на історію Вашингтона


Капітолій у Вашингтоні
Капітолій у Вашингтоні
Київ – Американська столиця також пережила конфлікт між громадою міста та столичним урядом. Про це Радіо Свобода розповів архітектор-урбаніст зі Сполучених Штатів Блер Рубл – автор книжки «Вулиця_Ю» (Street_U) про історію Вашингтона, яку він днями презентував у Києві. Книжка розповідає про становлення столиці США.

Що спільного між Вашингтоном і Києвом?

– Насамперед, розповім про Вашингтон – це дуже різноманітне місто, яке пройшло доволі болючий період становлення. Понад 200 років тому Вашингтон був заснований і розвивався, як місто чорношкірої громади. Афро-американці становили більшість його населення. Коли почали приходити чиновники – працівники президентської канцелярії та Конгресу США, почалися конфлікти. Тому що прибулі здебільшого представляли білу расу, вони мали свої побутові звички і традиції. До речі, місцевий уряд у Вашингтоні з’явився трохи більше ста років тому як результат тривалих переговорів між корінними та прибулими городянами. Але мені здається, що досі в одному місті співіснують Вашингтон – столиця США і Вашингтон – рідне місто його громади.

А Ви особисто, до якої з двох, так би мовити, частин Вашингтона себе відносите?

– Вашингтон не є моє рідне місто, я – з Нью-Йорка. Я переїхав до столиці США у 1970-х роках, і я – свідок конфліктів між афро-американцями та «білими комірцями». Ми з дружиною були першими білими людьми на нашій вулиці, нам вдалося доволі швидко порозумітися з місцевими мешканцями: ми просто домовились не втручатись у життя одне одного і спільно розв’язувати наявні комунальні та побутові проблеми. Між іншим, я фанат джазу, що дозволило мені потоваришувати з сусідами, з моєї ініціативи у нашому кварталі було відкрито джаз-клуб, який існує досі! Його власник – виходець зі Східної Європи, у клубі грають музиканти різних напрямків, ви можете посидіти у клубі, поспілкуватися з музикантами.

Повернімось до Києва. Яким Ви побачили місто, які проблеми помітили?

Забудова історичних кварталів не повинна відбуватись у той спосіб, в який вона у Києві ведеться: архітектори не радять «встромляти» сучасну споруду в старовинний ансамбль
– Місто відразу демонструє свою давню історію і багату міську культуру: ви милуєтесь архітектурними пам’ятками, чудовими храмами, старовинною забудовою. Водночас впадає в око забудований сучасними будівлями лівий берег Дніпра і більш архаїчний берег правий. Як на мене, забудова історичних кварталів не повинна відбуватись у той спосіб, в який вона у Києві ведеться: архітектори не радять «встромляти» сучасну споруду в старовинний ансамбль. Підозрюю, що у Києві є гарні, цікаві архітектурні рішення, здійснені в остані роки, але вони непомітні на тлі «свічок», що виринули з-поміж старовинних садиб.

Що робити киянам, щоб зберегти історичне обличчя міста і водночас місто розвивати?

Ніхто вам не скаже, що треба робити і який шлях розвитку міста правильний. Головне – налагодити діалог між усіма зацікавленими сторонами
– Подивіться на Барселону чи Кіото, де успішно зберігають і підтримують старовину і одночасно динамічно розбудовують сучасні квартали, модерну інфраструктуру, але у нових кварталах, довкола історичного центру. Київ нині переживає серйозні проблеми: перша – це конфлікт між владою та інвесторами і міською громадою. Друга – конфлікт між Києвом – столицею і Києвом – історичним та культурним центром України. Ніхто вам не скаже, що треба робити і який шлях розвитку міста правильний. Головне – налагодити діалог між усіма зацікавленими сторонами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG