Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко – поза виборами, але з футболом (європейська преса)


Прага – Європейські газети зазначають, що нині в Україні як ніколи тісно переплелися футбол і політика. На Заході уважно спостерігають не лише за перебігом Євро-2012 в Україні, але й за справою одного з лідерів української опозиції – Юлії Тимошенко. Оглядачі констатують, що, як виглядає, Тимошенко не зможе балотуватися на осінніх парламентських виборах, але за український футбол колишній Прем’єр-міністр
вболіває і бажає з ув’язнення успіху збірній України у матчі проти Англії у вівторок у Донецьку.


Австрійська Die Presse коментує останні заяви заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна, який характеризує лідера української опозиції Юлію Тимошенко як «злочинця» і виключає її участь у цьогорічних парламентських виборах в Україні. У своєму інтерв’ю одній з київських газет, як цитує видання з Відня, Ренат Кузьмін пообіцяв, що найближчим часом проти Тимошенко будуть висунуті нові звинувачення, включно з нібито участю глави БЮТ у замовному вбивстві бізнесмена. Тут також наголошено, що ЄС пов’язує можливість майбутньої нормалізації стосунків із Україною з участю Юлії Тимошенко у наступних виборах до Верховної Ради у жовтні. Die Presse також звертає увагу на оптимізм Юлії Тимошенко, яка і в ув’язненні вболіває за українську національну збірну з футболу і бажає їй через своїх адвокатів з Харкова успішної гри з Англією у вівторок увечері в Донецьку. «Тепер, як ніколи, – каже Юлія Тимошенко, – наша підтримка необхідна збірній України, і я передаю вам усю свою позитивну енергію», – цитують слова Тимошенко адвокати опозиції з Харкова.

Чеська IDNES наголошує у вівторок, що увечері збірну України очікує «історична дуель із Англією», до лав якої повернувся, після двоматчевої дискваліфікації у збірній англійців, нападник Вейн Руні. Газета з Праги також пояснює, що Україні у цій грі в Донецьку потрібен лише виграш, тоді як Англію влаштує й нічия для того, щоб потрапити у чвертьфінал Євро-2012. Тут також нагадують, що свого останнього гола у грі за Англію на Євро Руні забив лише у 2004 році. Чеське видання також цитує українського нападника Андрія Вороніна, який заявив: «Це – найбільш важлива гра в історії України, не лише для нашої команди, але й для держави, і ми зробимо все, щоб скористатися цим шансом і пройти до чвертьфіналу». IDNES також зауважує, що для України у матчі з Англією важливо, щоб зміг вийти на поле в Донецьку донині єдиний український автор голів на цьому Євро – Андрій Шевченко.

Лондонська Financial Times вважає, що після перемоги Англії над Швецією на Євро-2012 в Києві англійські вболівальники прокинулися після тривалої зневіри у своїй футбольній збірній і очікують від неї прогресу не лише в матчі з Україною, але й на цьому Євро в цілому. Газета нагадує, що єдина перемога Англії у фіналі Кубка світу сталася майже 40 років тому – у 1966-му в Лондоні. Відтоді футболісти англійської збірної нічим подібним на міжнародній арені своїх уболівальників не тішили.Нинішня оновлена збірна Англії породжує надії у своїх прихильників.

Австрійська Der Standard розмірковує над можливою феєричною дуеллю у матчі між Англією та Україною двох нападників – Вейна Руні та Андрія Шевченка. Газета з Відня також цитує українського знаменитого нападника, який каже, що Україні протистоятиме не один Руні, а ціла збірна Англії, яка грає дуже добре.
А Олег Блохін, головний тренер збірної України, обіцяє у вівторок увечері на Донбас-Арені «відчайдушну битву».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG