Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція не йде до Конституційної асамблеї


Київ – Віктор Янукович висловив сподівання на те, що після парламентських виборів, запланованих на жовтень, опозиція приєднається до роботи Конституційної асамблеї. Президент України сказав про це під час першого засідання асамблеї. Тим часом представники опозиції підтверджують своє небажання долучатися до роботи цього органу. Вони наголошують на тому, що повноваження змінювати Конституцію має лише парламент.

Логіка початих в Україні реформ вимагає внесення змін до Конституції України, стверджує Президент Віктор Янукович. Зокрема, це стосується сфери правосуддя та правоохоронної діяльності, місцевого самоврядування.

Під час першого засідання Конституційної асамблеї Янукович закликав усі політичні сили не керуватися лише внутрішньопартійними інтересами і взяти участь у формуванні Основного закону держави.

«Я вдячний усім членам Конституційної асамблеї, які дали згоду брати участь у її роботі. Переконаний, що пройдуть вибори і до нас приєднаються нові політичні сили, опозиція, які також візьмуть участь у формуванні Конституції», – зазначив глава держави.

Віктор Янукович створив своїм указом Конституційну асамблею 17 травня цього року як спеціальний допоміжний орган при Президентові України. Глава держави затвердив склад асамблеї у кількості 95 осіб. Це юристи, політологи, керівники громадських організацій. Дехто з них брав участь у розробці чинної Конституції. А очолив асамблею перший всенароднообраний Президент України Леонід Кравчук.

Конституція «гасить» необхідні закони – Литвин

Як зазначив на першому засіданні асамблеї Голова Верховної Ради Володимир Литвин, потенціал чинної Конституції згасає, і тому варто працювати над новою Конституцією.

«Життя вимагає ухвалення законів, які відповідали б вимогам часу. Водночас ці закони входять у суперечність із Конституцією. Постає дилема – або узгоджувати ці закони із чинною Конституцією, або забезпечувати ухвалення рішень, які тією чи іншою мірою суперечать Конституції. Зокрема, це видно на прикладі ухвалення кодексів, необхідність яких є нагальною», – зазначив спікер парламенту.

«І тоді все – у нас парламенту немає»

Опозиція відразу відмовилася брати участь у роботі цієї асамблеї. Як зазначив Радіо Свобода лідер опозиційного уряду, народний депутат (фракція «БЮТ-Батьківщина») Сергій Соболєв, законами України чітко визначено – як вносити зміни до Основного закону. Це має бути спеціальна тимчасова комісія парламенту, куди входять представники всіх фракції, наукових кіл, Адміністрації Президента, місцевих органів влади, урядовці. Це зрозуміло, каже Сергій Соболєв. І водночас дивується – чим є тоді такий дорадчий орган при Президентові як Конституційна асамблеї? На його думку, це спроба позбавити Верховну Раду останніх її законних повноважень. За словами Соболєва, за суддівський корпус де-факто відповідає Президент, що робити з державним бюджетом, диктує уряд…
Нехай тоді Президент і Конституцію приймає, і суддів призначає… Але тоді держава має називатися диктаторська монархія
Сергій Соболєв

«Ну, давайте ще у єдиного законодавчого органу – парламенту – відберемо право ухвалювати Конституцію або виносити на референдум відповідні розділи. І тоді все – у нас парламенту немає. Нехай тоді Президент у нас і Конституцію приймає, і суддів призначає… Але тоді держава має називатися по-іншому: не республіка, навіть не монархія, а диктаторська монархія», – зазначає лідер опозиційного уряду.

За положеннями про Конституційну асамблею, її завданнями є підготовка законопроектів про внесення змін до Основного закону, організація суспільного, експертного обговорення цих законопроектів із подальшим
доопрацюванням. Зрештою доопрацьований текст конституційних змін
асамблея надає Президентові, а він має внести його на розгляд парламенту.
Тим часом в опозиції заявляють, що Віктор Янукович намагається змінити Конституцію, щоб удруге стати главою держави без всенародного голосування.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG