Доступність посилання

ТОП новини

У Греції з’явився постійний уряд


Новим грецьким прем’єром став Андоніс Самарас
Новим грецьким прем’єром став Андоніс Самарас
Прага – У Греції склав присягу новий уряд – після майже двох місяців політичного вакууму і двох парламентських виборів. Новим грецьким прем’єром став Андоніс Самарас – голова партії консерваторів Нова демократія. Головним завданням сформованого уряду у Греції має стати виведення країни з глибокої економічної кризи.

Новий прем’єр Андоніс Самарас намагався зібрати у своєму уряді усі партії, які не виступали проти умов європейської програми порятунку, яку новому уряду доведеться втілювати. Самарас, який став четвертим прем’єр-міністром Греції протягом останніх восьми місяців, пообіцяв «зробити все можливе, щоб вивести країну з кризи».

Колишній міністр фінансів, який проводив переговори від імені Греції у справі фінансової допомоги, партнер по коаліції, лідер грецьких соціалістів Евангелос Венізелос так прокоментував склад і завдання нового уряду: «Греція має уряд. Нова демократія, ПАСОК та демократичні ліві взяли на себе тягар відповідальності за перегляд домовленостей про фінансову допомогу ЄС та за виведення Греції з кризи».

Об’єдналися партії, лояльні до вимог ЄС

Лідер Демократичної лівиці, яка виграла лише трохи більш 6% голосів, і також увійшла до коаліції, Фотіс Кувеліс заявив, що підтримка нового уряду з боку його партії зумовлена обіцянкою переглянути умови домовленості про фінансову допомогу.

«Зараз триває формування програми нового уряду. Зі свого боку, Демократична лівиця наполягає на тому, щоб поправки та зміни були внесені щодо умов та зобов’язань пакету допомоги і з неї були виключені заходи, які буквально знекровили суспільство», – зазначив він.

Очікується, що на зустрічі з міністрами фінансів ЄС у четвер Грецію представлятиме Евангелос Венізелос. Країни Європейського Союзу привітали обрання партій, які не відкидають домовленості з ЄС, як знак того, що Греція залишиться в єврозоні. Адже партії, такі як ультраліва партія Сіріза, вимагали докорінної зміни в умовах фінансової допомоги, що могло призвести до того, що Греції довелося б покинути зону спільної європейської валюти.

Проте для звичайних греків майбутнє не виглядає в рожевих кольорах. Безробіття доходить 20%-ої позначки, а серед молоді сягає половини.

Німеччина, яка досі наполягала на точному виконанні Грецією всіх умов фінансового порятунку, останнім часом почала подавати сигнал про те, що деякі найжорсткіші положення цього пакету можуть бути послаблені.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG