Доступність посилання

ТОП новини

«Країна мрій» вперше за гроші Попова


Київ – У п’ятницю в Києві розпочався міжнародний етнічний фестиваль «Країна мрій». Це вже традиційне дійство за участю музикантів, письменників, майстрів традиційних ремесел, які представляють національні громади та традиційну культуру України, а також сусідніх держав – цього року це Польща, Молдова і Туреччина. Гроші на фестиваль вперше дала частково міська влада, а це викликало підозри у деяких оглядачів.

На зелених кручах Дніпра, на заквітчаних галявинах і на кількох фестивальних сценах – музиканти, митці, майстри у традиційному народному вбранні, малята у колисках, відомі письменники і поки що невідомі широкому загалові виконавці народних пісень.

П’ятничного ранку, завдяки «Країні Мрій», народився дует двох Вікторів: із Луцька, який грає на шотландській волинці, та Вінницького сопілкаря. Віктор із Луцька розповів Радіо Свобода: «Сюди мене запрошували знайомі музиканти кілька років підряд, але у мене щось ніяк не виходило. Аж нарешті цього року я вирішив поїхати, якусь рекламу зробити, людям показати, що я роблю».

На фестивалі двійко Вікторів показали музичний діапазон дуету «волинка – сопілка», а поруч представники кобзарського цеху України вчили охочих грати на кобзі. Були серед них і дітлахи, і їхні батьки, і їхні дідусі.

Ще одна музична презентація – від ромського співака, учасника конкурсу «Голос країни» Василя Жадана та гурту «Топоркестра». «Це буде колоритна циганська пісня, ліричні авторські пісні українською мовою», – розповів Радіо Свобода Жадан.

Критичні нотки оглядачів

За словами медіа-менеджера фестивалю Євгенії Сужевської, цьогорічна «родзинка» «Країни мрій» – це кримська сцена, на якій звучать мелодії кримських татар, а поруч двоє дівчаток у традиційному татарському вбранні розігрують міні-вистави з повсякденного життя татарських родин.
Дуже приємно, що країна нарешті почала підтримувати такі культурницькі, мистецькі події!
Євгенія Сужевська

Євгенія Сужевська також відзначила, що «Країна мрій» має підтримку від Київської міської держадміністрації, міжнародних фондів та меценатів. «Ми бачимо дуже високу зацікавленість і допомогу від КМДА, – зауважує вона. – Дуже приємно, що країна нарешті почала підтримувати такі культурницькі, мистецькі події!».

Оглядачі ж запитують, а як організатори «Країни мрій» розплачуються з міською владою Києва. Журналіст Мустафа Найєм каже, що щиро поважає Олега Скрипку як людину, співака і діяча, але має до нього запитання.
Щити з рекламою «Країни мрій» висіли на щитах опозиційних партій
Мустафа Найєм

«Його щити з рекламою «Країни мрій» висіли на щитах опозиційних партій, які були проплачені. Щодо того, що Скрипці допомагала КМДА, то я не вважаю це як щось погане. Але якщо це впливає на ідеологічне ставлення пана Скрипки у його житті, то це, мені здається, не дуже правильно», – зауважив Найєм у коментарі Радіо Свобода.

Критика лунає і на якість сувенірної продукції, яку розклали на Алеї майстрів. За словами кераміста Романа, атмосфера там нагадує провінційний базар. «Тут дещо не ті майстри: тут потрапили... ну по-нашому, це Китай», – каже майстер.

Суботні цікавинки: фестивалимо, друзі!

Тим часом, фестиваль триває. У суботу «Країна мрій» запрошує охочих не лише послухати народних пісень або навчитися плести ляльку-мотанку, але й подивитись матчі Євро-2012: адже фестиваль – одна з найбільших культурних подій у рамках футбольної першості Європи.

Також у програмі демонстрація модного одягу в етнографічному стилі, змагання кобзарів, майстер-класи з кримськотатарських та ромських танців, казкування на Дитячій галявині та багато інших цікавих акцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG