Доступність посилання

ТОП новини

Електронний реєстр пацієнтів: наразі лише на папері


Київ – Електронний реєстр пацієнтів (замість паперових медичних карток) український уряд планує запровадити за кошти Світового банку, заявляють у Міністерстві охорони здоров’я України. Експерти ж говорять, що навіть із міжнародною допомогою створений він буде дуже нескоро, і навіть не насмілюються називати можливі терміни.

Лікар-лаборант Юлія Павлівна працює і в державній, і в приватній медустановах. За її словами, навіть у центральній поліклініці одного з київських районів комп’ютер можна побачити нечасто. Тож уявити, що лікарі, більшість із яких уже пенсійного віку, перейдуть на електронний реєстр пацієнтів, Юлії Павлівні важко.

«У відділеннях, кабінетах лікарів, реєстратурах навіть київських державних поліклінік комп’ютерів зазвичай нема, – каже вона. – Що вже казати про периферію. Це, на відміну від приватних медичних закладів, де все комп’ютеризоване, існує база даних пацієнтів за кілька років. Це дуже зручно! Було би прекрасно, якби перенесли медичну картку хворого в електронний вигляд, але хто ж це буде переносити і розбирати незрозумілий лікарський почерк? У самих лікарів часу на це нема».

Запровадження електронного реєстру (навіть у трьох пілотних областях та місті Києві) це дуже дорогий проект. Тому уряд сподівається отримати на цю програму один із грантів Світового банку. Про це у понеділок заявив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов. Конкретної суми, як і термінів виконання планів уряду в МОЗ немає, однак, чиновник запевняє, що процес переходу на комп’ютерні медичні картки не затягнеться.

Альтернативна історія хвороби

Сподіватися, що найближчими роками Україна перейде на електронний реєстр пацієнтів просто неможливо, стверджує, зі свого боку, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. Умов, знань і коштів на це немає, тому починати треба не з цілих пілотних областей, а зі створення невеличких електронних баз хворих, які потребують негайного лікування, впевнений він.

«Система неготова до цього, неготові насамперед лікарі, медпрацівники, немає інтернету, це колосальні гроші. Крім того, у світі існує 29 інформаційних стандартів для роботи з подібними базами даних. Ні один з цих стандартів в Україні не впроваджений, вони навіть не обговорювалися», – говорить Віктор Сердюк.

Згідно з постановою уряду, в електронній базі пацієнтів має бути інформація про хворого, медзаклади, де він лікувався, та процедури, які пройшов. Водночас, ліки куплені не за кошти бюджету, вноситися до електронної картки чомусь не будуть. Тож експерти радять пацієнтам вести свою альтернативну історію хвороби і зазначати в ній усе, що вважають за необхідне.

Пілотний проект електронних медичних карток тестуватимуть у трьох областях – Вінницькій, Донецькій і Дніпропетровській, а також у Києві. Рішення про створення комп’ютерної бази пацієнтів уряд ухвалив 6 червня. За її допомогою Кабмін обіцяє лікувати українців незалежно від місця реєстрації.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG