Доступність посилання

ТОП новини

Людям з особливими потребами у Черкасах пропонують безкоштовне таксі


Черкаси – У Черкасах півроку діє безкоштовне таксі для людей з особливими потребами. Втім таку послугу надає лише один спеціально обладнаний автомобіль. Це створює певні незручності, адже людям із інвалідністю потрібно замовляти послугу заздалегідь – принаймні за два дні до поїздки.

Ідея створення таксі для людей з особливими потребами у Черкасах виникла ще 3 роки тому. Втім реалізувати її вдалося лише у лютому цього року. Взимку такий автомобіль-таксі для черкасців за 160 тисяч гривень придбала влада міста у межах міської соціальної програми «Турбота».

Черкащанка Оксана Котенко – одна з тих, для кого призначене таке таксі. Вона задоволена, що ця послуга нарешті з’явилася у Черкасах. Проте, каже дівчина, сама вона користувалася нею лише кілька разів. Оскільки для здійснення таких перевезень спеціально обладнане тільки одне авто, замовлення потрібно робити щонайменше за два дні.

Я ним не можу користуватися, тому що мені потрібно добиратися швидко, а замовляти його потрібно за декілька днів
Оксана Котенко
«Багатьом людям з інвалідністю справді дуже зручно добиратися за допомогою цього таксі. Але особисто я ним не можу користуватися, тому що мені потрібно добиратися швидко, а замовляти його потрібно за декілька днів. На жаль, одна машина не може забезпечити послугою усіх людей, яким потрібно», – каже Оксана.

На сьогодні із 600 людей з особливими потребами, які мешкають у Черкасах, послугами інва-таксі послуговуються близько 70 людей у візках. Це ті городяни, які внесли своє ім’я до спеціального реєстру та замовляють послугу заздалегідь.

Оскільки автомобіль функціонує на базі станції Швидкої медичної допомоги, черкаське інва-таксі має подвійне спрямування – медико-соціальне. Все ж послуга більше соціальна, адже працює за принципом звичайного таксі: від під’їзду будинку клієнта до місця призначення.

40 пасажирів за тиждень

За словами головного лікаря станції Швидкої медичної допомоги Владислава Свириденка, за тиждень послугами таких перевезень користуються близько 40 осіб. Невдоволених майже немає, переконує лікар. І хоча таксі щодня працює упродовж 12 годин, щільний графік замовлень розписано наперед.

Якщо ви вже плануєте кудись їхати, то ви знаєте, в який день і який час. Тому не проблема – передзвоніть раніше і замовте послугу
Владислава Свириденка
«Я чув нарікання, що треба замовляти машину за дві доби: це ж не швидка допомога і це не таксі. Якщо ви вже плануєте кудись їхати, то ви знаєте, в який день і який час. Тому не проблема – передзвоніть раніше і замовте послугу», – каже Владислав Свириденко.

Ініціаторка створення інва-таксі, президент одного із благодійних фондів Анна Харченко впевнена: придбаний автомобіль-таксі лише частково вирішив проблему. Вона переконана, що для ефективного надання послуги у будь-якому разі необхідна ще одна машина.

«Тема пішла»

Практика доводить, що тема пішла. Дуже добре, що вона пішла, дуже добре, що люди користуються. Тепер стало актуальним закуповувати ще машини
Анна Харченко
«Наскільки мені відомо, на початку хотіли подивитися попит і пропозицію. Наскільки взагалі піде, чи будуть замовляти, в якій кількості… Такі речі неможливо спрогнозувати. Практика доводить, що тема пішла. Дуже добре, що вона пішла, дуже добре, що люди користуються. Тепер стало актуальним закуповувати ще машини», – зауважує Анна Харченко.

Про купівлю ще одного автомобіля для служби інва-таксі поки що мова не йде. Однак незабаром у Черкасах розпочнеться транспортна реформа. У її рамках міська влада вже за рік планує замінити усі транспортні засоби на автобуси із низькою підлогою і тролейбуси зі спеціальними пристроями для того, щоб люди з інвалідністю могли вільно користуватися громадським транспортом.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG