Доступність посилання

ТОП новини

Януковича просять полегшити життя невиліковно хворим


Київ – Відкритий лист до Президента України Віктора Януковича оприлюднили у вівторок представники громадських організацій, причетних до підтримки важкохворих. Президента просять полегшити невиліковним пацієнтам доступ до знеболювальних препаратів. Інше прохання: посприяти запровадженню так званого «таблетованого» морфіну, який в Україні досі не зареєстрований.

Голова дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні Дмитро Шерембей доглядав за близькою йому людиною, яка помирала від раку в жахливих муках. Дмитро намагався зробити все, щоб останні 2 тижні життя цієї людини не були для неї стражданням, але, як виявилось, законними методами досягти цього просто неможливо, розповідає він.
Я нелегально на чорному ринку купував наркотичні речовини для того, щоб позбавити болю свою рідну людину. Мені плювати, порушував я закон чи ні, але людина має право помирати без болю
Дмитро Шерембей

«Це було щось страшне, доводилося масажувати кожен міліметр тіла. Але від швидкої допомоги ми відмовилися, бо рівень болю був вищий за те дозування, яке вони можуть дати. Тому я нелегально на чорному ринку купував наркотичні речовини для того, щоб позбавити болю свою рідну людину. Я хотів, щоб вона відійшла по-людськи. Мені плювати, порушував я закон чи ні, але людина має право помирати без болю. Таку історію переживають зараз сотні тисяч людей – переживають біль, який не зупиняється 24 години на добу. Будь-яка форма знеболювального має бути доступна, щоб людина, яка має рецепт, могла його купити в аптеці»,переконаний Дмитро Шерембей.

Полегшення доступу хворих до знеболювального

Наразі на розгляді у Міністерстві юстиції перебуває проект постанови Кабінету Міністрів України, який готували спільно з незалежними фахівцями та громадськими правозахисними організаціям. Постанова дозволить полегшити життя важкохворих: вони, зокрема, зможуть зберігати вдома десятиденний запас необхідних препаратів; а призначення необхідного знеболювального робитиме лікар без будь-яких додаткових комісій.

Крім того, постанова має зняти заборону з використання таблетованого морфіну, говорить голова державної служби України з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко.

«Для знеболення важкохворих кожні 4 години треба робити ін’єкцію, це 6 разів на добу, – каже він. – Де, яка медсестра буде їздити з цими ампулами цілу добу до пацієнта і назад? Найкращий варіант – це в містах, двічі на день. Тому потрібен таблетований, а не лише ін’єкційний морфін. Але чому свого часу його заборонили? Вважалося, що хтось не дасть хворому, а піде продасть на стороні. Тут, звичайно, треба виключити витік законних психоактивних речовин із легального обігу в нелегальний».

Прожити останні дні з гідністю

Супротивники полегшення доступу до сильнодіючих знеболювальних застерігають, що це може призвести до зловживань і збільшення кількості наркозалежних. Директор програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська наводить приклад Росії, де таблетований морфін доступний як у лікарнях, так і за рецептом в аптеках. Але на наркоторгівлю це не впливає, запевняє вона.
Таблетований морфін – це зовсім інше, ніж ті наркотики, які використовують наркомани
Вікторія Тимошевська

«Те, що називається «наркосцена», тобто споживання в нелегальному обігу, в Росії не змінилося після того, як таблетований морфін з’явився. Таблетований морфін – це зовсім інше, ніж ті наркотики, які використовують наркомани. І ставити під питання життя і страждання пацієнтів та їхніх родин лише тому, що ми боїмося, що якийсь споживач десь там, можливо, вкраде ту пігулку, неможливо! Неможливо навіть порівняти ті ризики і добре діло, просто неможливо!» – зазначає Томашевська.

Експерти сподіваються у цьому році змінити законодавство й спланувати виробництво вітчизняного таблетованого морфіну, щоб наступного року запровадити нову систему знеболювання важкохворих у життя. Тоді понад 400 тисяч невиліковних пацієнтів зможуть проживати свої останні дні з гідністю, сподіваються фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG