Доступність посилання

ТОП новини

У кризовій Греції легше знайти роботу, ніж в Україні – Маслюк


Галина Маслюк
Галина Маслюк
Про причини і шляхи подолання економічної кризи Греції досі точаться запеклі дискусії. Самі ж греки вважають, що решта Європи просто не уявляє ціну, яку вони нині платять за помилки політиків. Розповісти про грецьку кризу зсередини та про те, як її переживають українці, які живуть у Греції, Радіо Свобода попросило голову Товариства української діаспори в Греції Галину Маслюк.

– Нещодавнє опитування, проведене у країнах Європейського Союзу, показало, що практично всі країни ЄС вважають найбільш працьовитою нацією німців. І тільки греки – себе. Чи це є реакцією на кризу і звинувачення у неробстві?

– Греки працюють багато. Це неправда, що греки ліниві. Якщо взяти найбільш розвинену туристичну галузь, то люди працюють по 12-14 годин. Я не думаю, що так працюють німці. Я не думаю, що це реакція на кризу. Але через клімат, бо тут 360 днів на рік сонце, люди веселі і люблять спілкуватися. Це їхній спосіб життя. Вони заробляють гроші, а потім витрачають їх на те, щоб вийти з сім’єю до таверни. Для них головне – побачити друзів, поспілкуватися з ними.

– Відомо, що існує обмежений робочий тиждень, ранній вихід на пенсію, коли людина дістає повністю пенсію. То, може, в інших галузях працюють менше?

– Те, що Ви говорите, стосується державного сектора. Свого часу він був дуже роздутий і почалися всякі корупційні схеми, коли влаштовували одне одного на роботу. Всі намагалися потрапити у державний сектор, бо там можна було менше працювати і отримувати багато різних надбавок. Зараз це все пообрізали, і державний сектор став не такий привілейований, як він був до того.

– Відомо, що в Греції понад 20 відсотків безробіття, серед молоді – майже половина. Як ще позначилася криза на повсякденному житті греків? Як вплинула криза на зарплати, на пенсії?

– На повсякденне життя вплинула страшенно. Люди не звикли до цього і їм це дуже тяжко. Люди 30-літнього віку не бачать перспективи, вони не бачать, для чого вчитися, чи робити що-небудь взагалі. Навіть люди, які працюють, можуть отримувати по 500 євро. Це – нереальна цифра, на неї абсолютно неможливо прожити. Люди почали міняти квартири і з’їжджатися з батьками.

– Наскільки багато людей з України поїхали у зв’язку із кризою?

– Ті, що поїхали, уже повернулися. Практично всі українці залишилися тут. Навіть молоді сім’ї з дітьми, які спробували поїхали в Україну на місяць-два, повертаються назад. Вони б із задоволенням залишилися в Україні, але там немає сприятливої ситуації, щоб можна було працювати, жити на зароблені гроші, там, щоб можна було відкрити свою справу. Там їм це не дають робити.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG