Доступність посилання

ТОП новини

Замасковані під уболівальників нелегали залишились у Львові


Львів – Під час проведення Євро на сьогоднішній день львівське летовище прийняло понад 900 рейсів, що у чотири рази більше від звичайного режиму роботи. А українсько-польський кордон перетнули понад 60 тисяч уболівальників. Втім кордон намагались перетнути не лише футбольні фани, але й ті, хто під них маскується.

За час проведення Євро прикордонники на українсько-польському кордоні затримали п’ятьох нелегалів, які під виглядом уболівальників намагались потрапити у Європейський Союз.

Еритреєць (Східна Африка) і ефіопець їхали потягом у Вроцлав із чужими паспортами громадян Нідерландів. Іранець із фальшивим паспортом видавав себе за француза і приєднався до групи німецьких вболівальників, які мандрували автобусом. А двоє ліванців швиденько спалили свої підроблені документи.

«Псевдовболівальники» пояснили прикордонникам, що повертаються з футбольних матчів додому. Але викликали підозру і були затримані на пунктах пропуску Шегині і Мостиська. Де саме і в кого придбали фальшиві документи, нелегали не говорять. А їхали вони у пошуках кращого життя в Європі.

Перевірка на кордоні ­ за кілька секунд

Заступник начальника Західного регіонального управління Держприкордонної служби України Іван Амброс зазначив, що прикордонники ретельно перевіряють всі документи, попри те, що контроль під час проведення Євро на кордоні займає кілька секунд.
Принципи, які ми декларували перед Євро-2012 – «безпека, швидкість, культура і комфорт», – виконано
Іван Амброс

«Дехто з іноземних журналістів просив нас повільніше оформляти пасажирів, бо вони не встигали фотографувати процес. Скарг від людей не було. Принципи, які ми декларували перед Євро-2012 – «безпека, швидкість, культура і комфорт», – виконано», – зазначив Іван Амброс Радіо Свобода.

Прикордонники ухвалювали 230 разів рішення щодо вболівальників, які не мали паспортів. Для прикладу, людина мала квиток на матч і внутрішній документ держави, а не паспорт, то її пропускали. А ось 23 іноземцям, які казали, що їдуть на футбол, довелось повернутись додому. Бо вони не мали квитків, паспортів, інших документів, що підтверджують особу.

Привітність на кордоні після Євро – мрія

За час проведення Євро в Україні українсько-польський кордон перетнули понад 60 тисяч осіб і 10 тисяч транспортних засобів, а це утричі більше, ніж за такий період минулого року. Переважно їхали вболівальники з Німеччини, Данії, Португалії, Росії, Польщі.

А львівський аеропорт від початку Євро в Україні прийняв понад 900 міжнародних і внутрішніх рейсів, що у чотири рази більше, ніж за звичайного режиму роботи.

Спільний контроль на кордоні, тобто лише одна зупинка для оформлення документів і огляду, діятиме до 5 липня. Лише від Євросоюзу залежить, чи можливий у майбутньому такий швидкий режим роботи на кордоні України та ЄС. А ось привітне ставлення українських і польських прикордонників і митників до всіх громадян залежить не лише від політичних рішень, а, радше, культури людини. Але якби то так зробити, щоб наказ усміхатись діяв після Євро, якби то так, щоб теж стати цивілізованим на постійно, – це мрія багатьох людей.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG