Доступність посилання

ТОП новини

Луценко не може одержати гроші за рішенням Страсбурзького суду – регіонал Олійник


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, представник Партії регіонів Володимир Олійник заявляє, що колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не може одержати матеріальну компенсацію за наслідками рішення Європейського суду з прав людини. Як передає його слова агентство УНІАН, так він сказав в інтерв’ю журналістам.

За словами депутата, як їх наводить агентство, необхідно ознайомитись із рішенням Європейського суду з прав людини, оскільки на даний час про нього розповідають лише «особи зацікавлені» (текст рішення оприлюднений на сайті Страсбурзького суду – ред.). Олійник зазначив, що на сьогодні Юридичний комітет Ради Європи працює над визначенням поняття «переслідування за політичними мотивами», тому на сьогодні точного визначення цього терміну немає (у рішенні Страсбурзького суду це поняття не згадується – ред.).

Як наголосив Олійник, рішення Європейського суду з прав людини стосується тієї стадії, коли Луценко був затриманий і заарештований, але воно не стосується вироку. Олійник зазначив, що, по суті, рішення Європейського суду стосується події, «яку не можна повернути будь-кому з нас, коли в часі вона пройшла».

На його думку, як її передає агентство, Луценко навіть не може звернутися з приводу моральної компенсації, оскільки, якщо рішення ухвалювалося у рамках національного законодавства, яке водночас порушує європейські стандарти, то «тут ви нікого не притягнете до відповідальності, тут не буде винуватих осіб».

Сьогодні Європейський суд із прав людини визнав арешт екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка таким, що порушує права людини. Суд також зобов’язав Україну виплатити Луценку 15 тисяч євро моральної компенсації. Рішення ще не набуло чинності, кожна зі сторін може оскаржити його в тримісячний термін.
XS
SM
MD
LG