Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники Львівської ОДА стали «безхатченками» через мову


Львів – Керівництву Львівської обласної адміністрації потрібно шукати нове приміщення для працівників. Депутати Львівської облради у середу на позачерговій сесії вирішили припинити договір про оренду нерухомого майна з Львівською ОДА. Це стало відповіддю обранців від опозиційних сил на ухвалений парламентом закону про мову. Вже у середу зранку заступники голови Львівської ОДА і начальники управлінь не змогли потрапити на свої робочі місця.

Близько двох тисяч львів’ян і депутатів міської та обласної рад зібрались на позачергову сесію, де оголосили про безстрокову акцію протесту під стінами обласної адміністрації, звернулись до Президента з вимогою не підписувати закон про мову, закликали людей підтримати протест у Києві і вирішили виселити Львівську ОДА з приміщення.

Відтак вже у найближчі дні рада розірве договір оренди нерухомого майна з обласною адміністрацією і виселить її із приміщення. Депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех зауважила у коментарі Радіо Свобода, що в четвер керінвицтво ОДА не потрапить на свої робочі місця.

«Завтра управління майна здійснить усі необхідні дії, і буде виселення. Робоча група напрацьовує заходи. Ми розуміємо, що наш сьогоднішній крок, що ми не допустили у приміщення заступників, що можуть бути спроби порушення кримінальних справ, що працівників заставляють писати заяви, але ми це розуміємо і далі так діятимемо», – зазначила Ірина Сех.

Тим часом голова Львівської ОДА Михайло Костюк, який стверджує, що він перебуває у відрядженні, закликав громаду до взаємоповаги і толерантності.

Львів’ян закликають їхати у Київ

Біля приміщення обласної адміністрації представники опозиції встановили близько 20 наметів. Тут облаштували львівський майдан, де, зокрема, записують добровольців для поїздки на протест у Київ.

«У четвер відбудуться позачергові сесії районних рад і там теж оголосять збір добровольців на протест у Київ. Ми шукаємо тих людей, які б могли нам допомогти передусім із транспортом», – розповів голова Львівської облради Олег Панькевич.

Однак чимало львів’ян, які прийшли на пікет під стіни ОДА, були дещо розчаровані рішеннями депутатів і їхніми виступами. Бо, кажуть, сподівались почути більш конкретні речі.

– Я прийшов сюди послухати, але хотів почути більш радикальні кроки, до яких би вдались місцеві депутати і закликали б людей. А так просто розійдемося і все. Дуже сумно від того, що так мало людей сюди прийшли.

– Гадаю, що люди наразі перебувають у якомусь шоці від того, що ухвалив парламент. Але з цього шоку потрібно виходити і самим починати діяти.

– Я чотири роки працювала тяжко в Італії, повернулась в Україну. В Італії ти мусів вивчити італійську, бо інакше нічого б не вийшло з працею. Я хочу, щоб тут нас поважали, і люди, які живуть в Україні, вчили українську. У мене болить серце від того, що ухвалив парламент.

– Вважаю, що ще вчора депутати від опозиції мали здати свої мандати, прийти до людей і вибачитись, що двічі проґавили закон, а не бути тими «котятами».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG