Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали силоміць збирають підписи за «мовний» закон?


Київ – Регіонали силоміць збирають підписи освітян за «мовний» закон. Про це Радіо Свобода повідомили викладачі Бердянського університету менеджменту і бізнесу. За їхніми словами, за відмову підписати погрожують звільненням. Утім керівництво вищого навчального закладу заперечує цю інформацію. А експерти зазначають, що такі акції лише зменшать рейтинг Партії регіонів.

Збирання підписів на підтримку суперечливого закону «Про засади державної мовної політики» серед співробітників Бердянського університету менеджменту і бізнесу відбувалося під приводом звичайної робочої наради, розповіла Радіо Свобода одна з викладачок цього навчального закладу, яка попросила не називати її імені.

Нам просто запропонували список, на якому було написано: «Я бажаю говорити рідною мовою» і була символіка Партії регіонів. Підписи збирали під цей «мовний законопроект. Сказали, що всі мають підписатися
викладач
«Ректор належить до Партії регіонів. Ректор просто телефонує усім викладачам. Коли прийшли, нам просто запропонували список, на якому було написано: «Я бажаю говорити рідною мовою» і була символіка Партії регіонів. Підписи збирали під цей «мовний законопроект». Сказали, що всі мають підписатися. Особливо дивно, що серед присутніх були викладачі української мови. Вони запитали, а їм сказали, що не треба ставити одне одному запитання, а просто треба підписати», – розповіла викладач.

За словами співрозмовниці Радіо Свобода, всі без винятку присутні на нараді, побоюючись за свої робочі місця, залишили свої підписи за «мовний» закон. Водночас викладач університету припустила, що подібне відбувалося також в інших освітніх закладах Бердянська.

На вулицях Бердянська неможливо почути українську?

Як повідомили у приймальні Бердянського університету менеджменту і бізнесу, ректор Лідія Антошкіна у розпал вступної кампанії перебуває у відпустці. А завідувач навчальної частини університету Ірина Княженко заявила Радіо Свобода, що її колег підписуватися ніхто не змушував. Хоча сам факт збирання підписів на підтримку закону вона заперечити не змогла.

Я не можу вам сказати, що у нас хтось силоміць змусив когось щось підписувати
Ірина Княженко
«У нас подібного не було. Це принципова позиція нашого ректора: аполітичний навчальний заклад. Я не можу вам сказати, що у нас хтось силоміць змусив когось щось підписувати. Бердянськ – це не західна Україна. У нас на вулиці неможливо почути українську мову. Може десь там щось і збирали, може це для когось була правда, але я не знаю», – запевнила Княженко.

Крім того Ірина Княженко відзначила, що всі викладачі університету вільно володіють українською мовою, але викладатимуть тією мовою, якою «скажуть».

Методи примусу зменшують рейтинги Партії регіонів – Бала

Наполегливі спроби легітимізувати свої законодавчі ініціативи лише зашкодять виборчім перспективам Партії регіонів, вважає політолог Віталій Бала.

Якщо будуть людей примушувати ставити підписи, то реакція може бути тільки зворотною. Це може мати під час виборів абсолютно не ті результати, на які розраховують організатори такого збирання підписів
Віталій Бала
«Це таке рефлекторне дійство, яке притаманне будь-які владі. Для того, щоб показати, як це завжди робилося, коли збирають підписи, що керівник цього регіону добре працює і контролює ситуацію. Якщо будуть людей примушувати ставити підписи, то реакція може бути тільки зворотною. Це може мати під час виборів абсолютно не ті результати, на які розраховують організатори такого збирання підписів», – зазначив Бала.

3 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який зміцнює позиції російської мови та мов інших національних меншин у регіонах, де їх чисельність становить 10 відсотків і більше.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG