Доступність посилання

ТОП новини

Піонери мікрогрантів ризикують втратити кошти за програмою ЄС ПРООН


Збори громади в селі Підлужне Костопільського району
Збори громади в селі Підлужне Костопільського району

Рівне – Наприкінці липня на Рівненщині спливає термін затвердження мікропроектів у рамках проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ». Йдеться про другу фазу проектів, спрямованих на підвищення ініціативи громад у вирішенні місцевих проблем. Рік тому на Рівненщині було затверджено вісім районів, котрі мали співпрацювати з Єврокомісією у цьому напрямку. Однак із 32 заявлених громад нині готова до співпраці лише 21.

Ремонт школи чи фельдшерського пункту, заміна системи опалення, облаштування дитячих майданчиків і парків, утеплення громадських приміщень, спорудження й обладнання підсобних приміщень, ремонти дахів і заміна вікон у дитячих садочках – здавалося б, дрібні, але необхідні заходи, які можна вирішити всім миром. Якщо є ініціатива, але бракує коштів, втілити подібні плани допомагають різноманітні програми. Ось тільки їхньою умовою є обов’язкова дольова участь місцевої влади і громади.

У ситуації з проектом ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» частка громад повинна становити 5, а частка, надана з боку місцевої влади – 45 відсотків. Решту коштів надає програма. Такі умови діють і в інших країнах.

Як розповіла Валентина Шанько, заступниця голови громадської організації «Злагода», котра діє у селі Шепетин Дубенського району, її земляки-селяни сприйняли ідею співфінансування «на ура», адже давно замислювались над тим, як утеплити стару велику школу. Для початку вирішили замінити вікна, протягам з яких не можна було дати ради взимку. Кілька активістів пройшлися по сільських вулицях, скликали схід села і створили організацію. Люди охоче ділилися коштами, першими частину своєї зарплати виділили вчителі.

Підписувала область, виконують – райони

Валентина Шанько висловлює сподівання, що сільські ентузіасти отримають матеріальну підтримку і з боку районної влади. Однак нещодавно в районному бюджеті Дубна з’явилася нова «дірка» – на баланс району потрапила лікарня, яка вже встигла набратися боргів. На область селяни не сподіваються після того, як на одній із сесій обласної ради депутати пояснили, що рада започаткувала власні гранти на розвиток сільського господарства, і вже не здатна співфінансувати проонівські проекти.

Втім, як вважає заступник голови Рівненської обласної ради Олександр Чуприна, проблем зі співфінансуванням на Рівненщині немає. Необхідні кошти, каже заступник, замість області виділять райони. А за людьми справа не стоїть. «У нас обласний бюджет не виділяє кошти – виділяє районний на свої проблеми і потреби. А обласний оголошує свій конкурс, свій проект. Торік три таких громади виграли наш грант, і обласний бюджет виділив їм кошти», – розповідає обласний чиновник.

На останньому засіданні координаційної ради проекту заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов пояснив: область надаватиме фінансування в першу чергу на аварійні об’єкти. Що означає – на інше коштів немає.

Цього року з обласного бюджету на проекти поки що не виділено ні копійки. Як пояснила фахівець з моніторингу і зв’язків з громадськістю проекту ЄС ПРООН Ганна Яцюк, рейтинги успішності проектів залежать в тому числі від рівня фінансової підтримки в області місцевих ініціатив. Тож виникає ризик, що не всі плани громад будуть зреалізовані, незважаючи на проведену організаційну роботу і зібрані кошти.

Реалізація Проекту розвитку місцевих громад в Україні розпочиналась саме з Рівненщини, нагадує координатор проекту в області Ольга Кашевська. Люди готові втілювати ці проекти, бо вже знають про них і очікують від них реальної користі. Причому зацікавлені виконати проект якнайшвидше, за місяці літніх канікул. Громади заручилися зобов’язаннями і гарантійними листами районних партнерів, каже Ольга Кашевська. Але грошей на рахунках підрядних організацій, котрі перемогли по тендерах, нині немає.

Нині в Україні відібрані 5 пілотних областей, котрі працюватимуть на розвиток сільгоспкооперативів. Рівненщина в цьому списку поки відсутня. Розмір грантів, які надаватимуть найбіднішим господарствам для розвитку місцевих ініціатив, становить 20 тисяч американських доларів. На обласний бюджет у даному випадку лягає лише чверть суми. Але співфінансування з обласного бюджету матиме тут вирішальне значення.

Свіжа пропозиція від проекту ЄС ПРООН – підтримка інноваційного енергозбереження та інноваційного вироблення енергії на відновлювальних джерелах. Рівненщина не потрапила до програми спеціального пілотування. Одна з причин цьому – затягування з фінансуванням попередніх проектів. Однак рівняни мають шанс отримати шість мікропроектів до 20 тисяч доларів за програмою енергоефективності, на які щойно оголошений конкурс. Цей проект – шанс не тільки для громад, а й для депутатів і чиновників довести своє бажання працювати задля загального добра.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

XS
SM
MD
LG