Доступність посилання

ТОП новини

Луценко прокурорам: «Не треба перевіряти нашу пам’ять!»


Київ – Колишній керівник МВС Юрій Луценко та представники прокуратури звинуватили одне одного в незаконному маніпулюванні доказами і спробами вплинути на суд. Такими були особливості засідання Печерського суду Києва у п’ятницю, який розглядав звинувачення проти екс-міністра та його колег у незаконному стеженні за фігурантами отруєння Віктора Ющенка. Допит підсудних відвідали європейські політики, серед них і колишній президент Польщі Александр Квасневський.

Колишній президент Європарламенту Пат Кокс та колишній президент Польщі Александр Квасневський прийшли у п’ятницю на судове засідання у справі екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Його звинувачують у незаконній організації стеження в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння попереднього Президента Віктора Ющенка. Пат Кокс та Александр Квасневський здійснюють від імені Європарламенту моніторинг судових засідань у справах ув’язнених колишніх урядовців України.

Тим часом суддя Печерського районного суду Києва Ганна Медушевська, яка головує на процесі, завершила розпочате на минулому засіданні оголошення матеріалів справи, а тоді взялася за допити підсудних.

Колишній працівник МВС Сергій Тарасенко, якого нині обвинувачують разом із Луценком, під час допиту наголосив, що висновок про нібито злочинні дії екс-міністра та самого Тарасенка є помстою одного з його підлеглих, а тепер свідка у справі Михайла Вершняка.
Один наш колега, він був підлеглим Вершняка, впіймався на 300 тисяч доларів хабара
Сергій Тарасенко

«Один наш колега, він був підлеглим Вершняка, впіймався на 300 тисяч доларів хабара на Одеському ринку «7-й кілометр». Він дав покази на Михайла Вершняка, той 5 місяців на лікарняному був, а тут він помстився у висновку МВС (який визнав винним Луценка)», – заявив Тарасенко.

Раніше адвокат Луценка Олексій Баганець заявив, що обвинувачуваний екс-голова МВС двічі звільняв Вершняка з високих посад.

Інший підсудний у справі про організацію незаконного стеження, колишній співробітник департаменту карного розшуку МВС Олег Павленов вважає, що опинився на лаві підсудних, бо свого часу відмовився давати свідчення проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це він сказав на засіданні суду.

Олег Павленов наголосив, що під час допиту, на який його викликали після арешту Луценка, прокуратура чинила на нього тиск.
На столі лежала газета зі статтею про арешт Луценка. Мені сказали, що я повинен дати свідчення проти нього
Олег Павленов

«У кімнаті сидів слідчий Войченко та інший не відомий мені працівник. На столі лежала газета зі статтею про арешт Луценка. Мені сказали, що я повинен дати свідчення проти нього і що проти мене теж можуть порушити кримінальну справу. Це виглядало як тиск», – зазначив колишній співробітник департаменту карного розшуку МВС.

«Я сказав, що мені немає що сказати в цій справі, бо я не спілкувався з міністром у контексті розслідування отруєння Ющенка. Але мені відповіли: ми вам скажемо, що сказати. А далі почали говорити про честь офіцера. Хоча одне суперечить іншому», – додав Олег Павленов.

Як заявив підсудний, більшість свідків у справі колишнього глави МВС саме в такий спосіб і були допитані. За словами Павленова, ті ж, хто відмовився, стали підсудними.

«Нам із Володимиром Тарасенком (іще одним підсудним) відчуття порядності та честі офіцера не дозволило давати хибних свідчень. Тому ми зараз на лаві підсудних разом із Юрієм Луценком», – заявив він.

Зів свого боку, Юрій Луценко став на захист двох інших підсудних – після низки запитань до Павленова сторони держобвинувачення. Зокрема, про те, на яких підставах підсудний продовжив стеження за фігурантами справи отруєння Ющенка. Луценко відреагував: «Я прошу зняти ці питання. Нас звинувачують у порушенні інструкції оперативної служби МВС, яку ви тричі відмовлялися витребувати. А з неї випливає – ми не порушували закону! Інструкцію – в залу! Інакше такі питання є спробою перевірити нашу пам’ять і ловити на цьому».

Натомість, представник державного обвинувачення в суді Віктор Клименко можливість тиску прокуратури на свідків відкидає. Більше того, він звинувачує в тиску на суд сторону захисту і вважає вимоги адвокатів та підсудних незаконними.
Захист спробував повернути процес у русло, не передбачене законодавством
Віктор Клименко

«Сьогодні, скориставшись присутністю в залі іноземних гостей, захист спробував повернути процес у русло, не передбачене законодавством, але це знову не вдалося. Те, що сказали сьогодні підсудні, ми будемо оцінювати не зараз, а на наступних стадіях судового розгляду. Але ми неодноразово заявляли, що Луценка, Тарасенка і Павленова звинувачують не в порушенні інструкції, яку вони просять долучити до справи, а в незаконному поновленні оперативно-розшукових заходів», – заявив Клименко.

За словами прокурора, окрім того, нормативні акти не обов’язково долучати до справи, бо, зауважив він, суд все одно аналізує все необхідне законодавство, дотичне до справи.

Між тим адвокат Луценка Ігор Фомін наголошує, що інструкція оперативної служби МВС є секретною, відтак використати її суд може, лише якщо витребує цей документ в МВС і офіційно долучить до справи.

Допит підсудних у справі незаконного стеження за фігурантами отруєння Віктора Ющенка продовжиться у вівторок, 17 липня, на ньому допитуватимуть Юрія Луценка.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG