Доступність посилання

ТОП новини

Іран каже, що обійде нафтове ембарго ЄС


Іранський нафтовий порт Калантарі в місті Чабагар на схід від Ормузької протоки
Іранський нафтовий порт Калантарі в місті Чабагар на схід від Ормузької протоки
Міністерство нафти Ірану заявило в суботу, що розробило плани, які мають на меті обійти нові санкції проти іранського нафтового сектора, перш за все ембарго Європейського Союзу.

При цьому міністр Ростам Гасемі, який оголосив про це, не став уточнювати подробиць цих планів.

Іранські урядовці раніше давали знати, що організовують консорціум приватних компаній для обходу санкцій ЄС.

Також у суботу командувач флоту Корпусу вартових Ісламської революції, який існує в Ірані як елітна паралель до звичайних Збройних сил, Алі Фадаві заявив, що Іран здатен у разі конфронтації перекрити так, що «й крапля нафти не просякне», головний близькосхідний шлях транспортування нафти танкерами, Ормузьку протоку, яка з’єднує Перську затоку й її нафтові термінали з Оманською затокою й далі Аравійським морем і Індійським океаном.

Попередніми тижнями проти Ірану набули чинності ембарго Європейського Союзу на закупівлі іранської нафти і нові санкції Сполучених Штатів Америки проти центрального банку Ірану, через який проходять кошти за експортовану нафту, щоб зменшити валютні надходження Тегерана і тим перешкодити йому в розвиткові ядерної програми. Проти Ірану також діють уже чотири пакети міжнародних санкцій Ради безпеки ООН і ще низка санкцій окремих країн чи їхніх об’єднань.

Санкції накладають на Іран через його відмову припинити ядерну програму, що, як побоюється міжнародна спільнота, має за приховану мету створення ядерної зброї. Іран заперечує це, але доказів суто мирного характеру цієї програми не надає.

Іран не раз погрожував у разі посилення санкцій проти нього перекрити Ормузьку протоку, через яку проходить близько третини всієї нафти, яку транспортують танкерами. Це викликає занепокоєння, зокрема, у США, які через це посилили свою військово-морську присутність у регіоні Перської затоки.
XS
SM
MD
LG