Доступність посилання

ТОП новини

Луценкові змінили обвинувачення й перенесли засідання на 25 липня


Генеральна прокуратура України змінила колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку обвинувачення за епізодом про організацію незаконного стеження на більше м’яке.

Як повідомив на сьогоднішньому засіданні представник держобвинувачення Дмитро Лобань, Луценку змінено обвинувачення із зловживання службовим становищем на службову недбалість, за що передбачено покарання до 3 років позбавлення волі.

Необхідність зміни обвинувачення прокурор пояснив тим, що, як встановило слідство, Луценко не мав злого умислу порушити права постраждалого Валентина Давиденка, оскільки не знав, що його заступник закрив оперативне провадження. Як міністр внутрішніх справ, зазначив Лобань, Юрій Луценко мав перевірити це, але не зробив цього, і, на думку прокуратури, це є проявом службової недбалості.

Суд у справі про організацію незаконного стеження оголосив перерву у засіданні до 25 липня – щоб сторони-учасниці процесу змогли ознайомитись із копією зміненого обвинувального висновку.

Юрія Луценка, а також іще двох підсудних (колишніх співробітників МВС) обвинувачують у тому, що у рамках розслідування справи про отруєння третього Президента Віктора Ющенка вони нібито незаконно продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу щодо Валентина Давиденка, колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Відкриття цієї оперативно-розшукової справи дозволяло вести стеження за Давиденком і прослуховувати його телефонні розмови, що «завдало істотної шкоди правам, свободам і інтересам Давиденка, що охороняються законом», йдеться в обвинувальному висновку.
XS
SM
MD
LG