Доступність посилання

ТОП новини

«Он-лайн народжені»


Київ – Вісімнадцять відсотків молоді США значно обмежать коло свого спілкування, якщо в них відібрати соціальні мережі. Такими є дані американських соціологів. Втім, українській молоді це не загрожує, констатують експерти в Україні. Вони радять молодим українцям більше приділяти часу реальному життю.

Студент Національного університету імені Тараса Шевченка Павло Чупірчук щодня приділяє соціальним мережам чимало часу. Каже, що особисті акаунти у Facebook, Google+, Twitter та ВКонтактє заміняють йому інші – повільніші та менш зручні види зв’язку.

«Зараз з одногрупниками ми не бачимось, у нас пар немає, але я листуюсь із ними і мені цього достатньо. У будь-якому разі легше спілкуватися, особливо це відчувається, якщо на увазі маються люди, далекі географічно. Дзвонити було б дорого, листи б писали, але час від часу і поки ті листи дійдуть… Навряд чи я б писав листи», – говорить Павло.

Коло спілкування

Натомість Наталія Лєксау, студентка цього ж вишу, запевняє, що листувалася б, а також телефонувала б та зустрічалася б зі своїми друзями у реальному житті, якби соцмережі зникли.

«У кожного це коло спілкування зменшилося б: у когось більше, у когось менше. У когось воно б могло скоротитися і до 80%. Для мене це не актуально. Я спілкуюся зі своїми справжніми друзями і не заводжу нових знайомств в інтернеті», – розповідає Наталя.

«Вони он-лайн народжені»

Нині в Україні близько чверті дівчат та майже двадцять відсотків юнаків не уявляють собі життя без інтернет-спілкування, і лише сім відсотків із них не користується соціальними мережами.

За словами психолога Олени Ліщинської, активне використання соціальних мереж молоддю для спілкування не є патологією.

«Вони он-лайн народжені. Якщо не давати користуватися цим усім, врешті-решт це вплине на соціальну адаптацію. Сучасна людина відчуває свободу комунікації і якщо її втратити, це дуже велика втрата. Соціальні мережі не можуть сформувати комплекси, вони можуть бути лише компенсатором комплексів, які виникли через щось інше», – каже експерт.

Бажаний імідж

Інтернет може приховати вади зовнішності та невпевненість, а також дозволяє створити бажаний імідж, зазначає Олена Ліщинська. Щоб уникнути залежності від соціальних мереж психолог радить підтримувати контакти зі знайомими і у реальному житті та мати якесь хобі.

Водночас, заступник директора Інституту соціології Микола Шульга зазначає, що соціальні мережі, навпаки, можуть допомогти молоді змінити щось у реальному житті.

«Віртуальність, яка є відмінною від реальності, своєю відмінністю пронизує наше життя. Сьогодні людина може за допомогою цієї мережі ускладнити і урізноманітнити своє реальне життя, а може просто звузити своє спілкування в реальності тільки до цих мереж. Тим більше, що там простіше і спокійніше», – зауважує експерт.

За результатами опитування Інституту Горшеніна, сьогодні понад 75 відсотків української молоді зазвичай проводить дозвілля, зустрічаючись із друзями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG