Доступність посилання

ТОП новини

Луценко запропонував розстріляти його


Київ – Суд у справі щодо стеження за водієм колишнього першого заступника голови СБУ відмовив у п’ятницю майже у всіх клопотаннях з боку адвокатів. Це – процес без права захисту, заявив під час засідання Юрій Луценко. Разом із ще двома підсудними він все ж таки дав свідчення у справі. Суддя Медушевська оголосила про завершення судового слідства і голосила перерву до дебатів.

Підсудним довелося дати свідчення попри минулі свої заяви, що свідчитимуть вони тільки після появи на процесі постраждалого від втручання у таємницю телефонних розмов Валентина Давиденка.

Причиною цього послужила відмова суду задовольнити майже всі клопотання з їхнього боку. Йшлося, зокрема, про виклик додаткових свідків та долучення до матеріалів справи низки документів: інструкції з МВС щодо ведення оперативно-розшукових справ, яка мала би прояснити, чи мав право заступник міністра Коляда підписувати постанову про закриття справи щодо стеження за Давиденком, а також постанову Апеляційного суду Києва, що санкціонувала стеження.

Підсудні Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко наголошують, що їхні дії були узгоджені з тодішнім законодавством, а права Давиденка порушила Генпрокуратура, коли відмовилася зважати на те, що він не вважає себе потерпілим.
Викликайте одного Януковича, ставте Луценка під стінку, зачитуйте вирок і розстрілюйте!
Юрій Луценко

«Бути присутнім на цьому ідіотизмі, який ви називаєте судовим розглядом, є просто ганебним для мене як для керівника МВС, – зауважив Юрій Луценко, вислухавши рішення суду щодо клопотань. – Давайте чесно казати, що нема ніякої справи про порушення прав Давиденка, а є справа про порушення амбіцій Януковича. І тоді дійсно відхиляйте всі наші клопотання, викликайте одного Януковича, ставте Луценка під стінку, зачитуйте вирок і розстрілюйте!»

Прокурор Віктор Клименко заявив, що вважає вину підсудних доведеною.

«Сторона захисту вдалась до заявлення необґрунтованих клопотань, які явно виходять за межі судового розгляду даної кримінальної справи, намагаючись у такий спосіб затягнути судовий розгляд», – сказав прокурор.

Жодного свідка захисту суд не викликав – адвокат

За словами захисників Луценка, майже всі свідчення, які визнаються прокуратурою як докази, отримали під час розслідування іншої справи, тому вони не можуть вважатися чинними. Адвокат колишнього очільника МВС Олексій Баганець вказує на порушення права свого підопічного на справедливий суд.

«За майже півтора роки ми заявляли багато клопотань. Жодного свідка захисту не було викликано до суду», – наголошує юрист.

Загалом засідання тривало близько семи годин, понад дві години була перерва, коли суддя Ганна Медушевська ухвалювала рішення щодо клопотань захисту. Врешті, суддя заявила про перехід до стадії судових дебатів і призначила перерву до 3 серпня.

Луценка звинувачують у тому, що у 2009 році на посаді міністра він продовжив оперативні заходи із розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка – організував стеження за водієм колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG