Доступність посилання

ТОП новини

США: релігійна нетерпимість у світі не зменшується


Прага – У новому звіті Держдепартаменту США про свободу віросповідання в 2011 році, сказано, що релігійна нетерпимість у світі не зменшується. За висновками звіту, влада в таких країнах, як Бахрейн, Ірак, Росія несе відповідальність за дії екстремістських груп, які обмежують релігійну свободу та загострюють соціальну нетерпимість у суспільстві. США також звернули увагу на критику влади України окремими релігійними конфесіями щодо надання нею односторонньої переваги церкві Московського патріархату.

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що світ «відступає назад» стосовно релігійної свободи, яка є важливим правом людини.

«Коли ми запитуємо, чи відбувається розширення чи зменшення релігійної свободи, то виникає відповідь, що протвережує: понад мільярд людей у світі живе при урядах, які систематично придушують релігійну свободу», – наголосила Клінтон.

У звіті Держдепартаменту йдеться про все більше використання багатьма урядами у минулому році таких явищ, як богохульство, віровідступництво і закони про наклепи з метою обмеження релігійних свобод. До таких країн відносять Китай, Іран, Північну Корею, Саудівську Аравію, де відбуваються «хронічні і системні порушення» релігійних свобод.

У звіті також йдеться про переслідування мусульманськими судами, наприклад, в Афганістані чи Пакистані, якраз не мусульман, коли вони здійснюють свої релігійні приписи.

Гілларі Клінтон порівняла релігійні свободи із «запобіжним клапаном», який дозволяє людям «направляти їхнє невдоволення в конструктивне русло». А уряди, які, як зауважила держсекретар, обмежують релігійні свободи, готують ґрунт для конфлікту.

«Коли носії громадської думки обмежують права меншин, лідери повинні пам’ятати, що вони заборгували їхнім громадянам за їхню вірність, відданість законам. Лідери повинні бути попереду і нагадувати громадянам, що коли права надаються лише для деяких із них, а принципи порушуються задля панування, тоді це сіє зерна для образ і неспокою», – застерегла державний секретар США.

Посол США з особливих доручень щодо міжнародних релігійних свобод Сюзанн Джонс-Кук також звернула увагу під час прес-конференції у Вашингтоні, що Росія і Узбекистан, наприклад, використовують нові закони про національну безпеку як привід для обмеження релігійних свобод.

Про дискримінацію в Україні за релігійною ознакою

У звіті також ідеться, що в Україні спостерігалося у 2011 році і триває далі неоднакове ставлення влади до різних релігійних конфесій.

«В окремих регіонах країни невеликі релігійні групи повідомили про неоднакове ставлення з боку місцевих влад, які часом стають на бік однієї зі сторін при релігійних суперечках між конфесіями у питаннях повернення конфіскованого у радянські часи церковного майна», – сказано у звіті Держдепартаменту США.

Автори звіту також наводять позицію Української греко-католицької церкви, яка в листопаді 2011 року констатувала надання переваги з боку Президента України Віктора Януковича Українській православній церкві Московського патріархату.

Звіт уряду США щодо релігійних свобод у світі також попереджає про наявність в Україні дискримінації за релігійною ознакою, зокрема, випадків антисемітизму та обмеження у правах мусульман і деяких християнських конфесій.

У звіті Державного департаменту зазначено, що в Україні в цілому влада поважає свободу віросповідання, однак не демонструє тенденції як до покращення, так і до погіршення в цьому питанні.

За даними звіту американських дипломатів, в Україні зареєстровано 35 тисяч релігійних організацій, котрі є представниками 55 конфесій. 31 відсоток громадян зараховує себе до Української православної церкви Київського патріархату, 26 відсотків – до УПЦ (МП), 2 відсотки – до Української автокефальної православної церкви. Також наголошено, що більша частина, понад 90 відсотків належних до найбільшої неправославної церкви, Української греко-католицької, проживає у західних областях України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG