Доступність посилання

ТОП новини

Тиск влади Януковича на пресу – проба сил перед виборами (світова преса)


Прага – Західні оглядачі вважають, що справа з «наїздом» податківців на український телеканал ТВі є прикладом своєрідної проби сил з боку правлячої Партії регіонів, котра боїться програти на виборах до Верховної Ради 28 жовтня, а також намагається показати, що, мовляв, вибори пройдуть вільно і чесно. Оглядачі європейських газет здивовані тим, що 90 відсотків боргів, які фірми мають у комерційних банках України, припадає на бізнесові структури, що належать депутатам Верховної Ради. Світові оглядачі звертають увагу на втечу східноєвропейських, включно з українськими, жінок від війни в Сирії.

Лондонський Economist зауважує, що припинення тиску податківців на незалежний український телеканал ТВі є свідченням страху команди Президента Януковича та його партнерів перед можливістю санкцій з боку Заходу. Видання цитує головного редактора телеканалу Миколу Княжицького, який каже, що допомогло втручання американських і європейських дипломатів у Києві, а також увага до факту тиску на телеканал з боку міжнародних ЗМІ. Всі констатували, що переслідування керівництва ТВі податківцями є фактом «нечесного використання закону для придушення інакодумства». У статті відзначено також, що у справі з ТВі проглядається намагання влади Януковича підтримувати в Україні такий собі мінімальний рівень свободи, щоб не давати міжнародним організаціям зайвого приводу для критики, але не більше. Приклад переслідування ТВі наглядно ілюструє той факт, що телебачення в Україні переважно під контролем олігархів, близьких до влади чи прямо під контролем цієї влади. Низький рівень довіри населення до влади Януковича дратує її. При цьому дратує і наявністю хоча б деяких незалежних ЗМІ на кшталт ТВі. У статті йдеться також про те, що до виборів 28 жовтня не можна виключати повторів тиску з боку влади на ЗМІ, так, як це було із незалежним телеканалом ТВі.

Польська Rzeczpospolita звертає увагу на великі фінансові борги нинішніх українських політиків. Напередодні виборів, як пише видання з Варшави, комерційні банки нагадали про своїх найбільших боржників. Тут наводиться свідчення радника Alfa Bank в Україні Романа Шпека про те, що «на фірми, зареєстровані на депутатів Верховної Ради, припадає аж 90 відсотків невиплачених банківських боргів». Банки б’ють на сполох з того приводу, що в державі витворився новий клас боржників, захищених парламентським імунітетом. Тут також зауважено, що, наприклад, за даними банків, депутат парламенту від Партії регіонів Дмитро Святаш заборгував їм 250 мільйонів доларів.

Агентство Associated Press оприлюднило розлогий матеріал про вимушену втечу з Сирії сотень східноєвропейських жінок, включно з українками, які свого часу вийшли заміж за сирійців, а нині вимушені втікати від війни. Жінки ці покидають родини, чоловіків і не знають, чи повернуться вони коли-небудь назад. 36-річна українка Ксеня Муртада покинула в Алеппо чоловіка, а сама з двома дітьми (трьох і п’яти років) минулого тижня приїхала в Україну. Вона не знає, коли повернеться до чоловіка, та й переживає також, чи виживе він, якщо в країні йде війна. Приблизно 200 українців минулого тижня були вивезені з Сирії літаком до Києва. Всього до Східної Європи з Сирії втікають від війни тисячі людей. Жінки-втікачі кажуть, що там іде жорстока громадянська війна, подібна до воєнних дій у Югославії 90-х років.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG