Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз: Україна порушила міжнародні зобов’язання


ЄС глибоко стурбований екстрадицією з України до Росії визнаного відповідно до міжнародних законів біженця.

Про це йдеться в спільній заяві речників верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і єврокомісара з питань розширення та політики сусідства Штефана Філе, передають українські інформагенції.

Аштон і Філе «глибоко стурбовані звісткою, що людина з Росії (Республіка Інгушетія), яка була визнана біженцем у відповідності з міжнародним правом, була екстрадована з України 15 серпня».

«Вони повністю підтримують висновок Агентства ООН у справах біженців в тому, що цей випадок свідчить про порушення зобов'язань дотримуватися принципу неприпустимості примусового повернення», – йдеться в заяві.

У зв'язку з цим Аштон і Філе відзначають, що План дій щодо лібералізації візового режиму в рамках візового діалогу між ЄС та Україною включає в себе ряд зобов'язань Києва щодо ухвалення законодавства про притулок у відповідності з міжнародними та європейськими стандартами, в тому числі, захисту прав осіб, які шукають притулку, та біженців.

«Варто жалю те, що в цьому випадку Україна, схоже, не поважає ці зобов'язання, незважаючи на неодноразові і чіткі прохання, які були висловлені за останні тижні від Агентства ООН у справах біженців та ЄС», – мовиться в заяві.

Раніше апеляційний суд Одеської області підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію до Росії головного фігуранта у кримінальній справі за фактом підготовки замаху на президента Росії Володимира Путіна Адама Осмаєва. У п'ятницю дружина Осмаєва, громадянка України Аміна Окуєва звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням не видавати її чоловіка Росії.
XS
SM
MD
LG